Vent med å slippe ungkatten ut alene 

De fleste av oss vet at kattunger ikke klarer seg alene ute når de er små, men har du tenkt på at heller ikke ungkatten din bør slippes ut alene det første året? 

Written by
Merete Tvedt Låstad

Når du får det lille nøstet i hus, er kattungen som oftest rundt 3 måneder gammel. Den første tiden hos deg, vil den ha mer enn nok med å bli kjent med sitt nye hjem og nye familiemedlemmer. Etter hvert som den blir tryggere innenfor husets vegger, vil utforskertrangen komme snikende, og kattungen vil ønske å finne ut mer om det som befinner seg utenfor den døren du stadig går inn og ut av. Det at du også kommer hjem med nye spennende lukter hver gang du kommer inn den magiske døren, vil også bidra til at katten din vil få lyst til å gå ut og oppleve selv hva som finnes der ute. 

I denne perioden er det derfor ekstra viktig at du passer på holde vinduer og dører lukket. En liten tass smetter fort ut! Og da finner den ikke hjem igjen. Unge katter har nemlig ikke fullt utviklet stedsans før de nærmer seg året (noen raser enda senere), og bør derfor ikke slippes ut på egen hånd på lang tid ennå. 

Når katten nærmer seg 4-5 måneder kan du begynne å ta den med på tur i bånd. Lærer du den tidlig å bruke sele, vil dette ikke by på problemer. Men pass på at du kjøper en sele som sitter godt, for katter er dyktige på å smette ut av seler som ikke passer. Det er også svært viktig at du har identitetsmerket kattungen din før du begynner å ta den med deg ut. Dette kan utføres allerede første gang dere besøker dyrlegen, så har du identifikasjonen på plass fra første stund. 

Det er også lurt å lære katten innkalling, slik at om uhellet skulle skje og kattungen smetter ut av båndet, så kan du klare å lokke den til deg igjen. Her kan du bruke pusing, plystring, smekking med tungen eller det som passer deg og din katt best. Det viktige her er at kattungen har lært seg innkallingslyden og kommer på denne. Husk belønning! 

Etter hvert som ungkatten vokser til, og har blitt kjent med området dere bor i via turer i bånd sammen med deg, kan du begynne å ta den med deg ut på dagtid uten at den har bånd på. Her anbefales det at du holder deg i nærheten, for eksempel ute i hagen, og sørger for at du gir katten din kos og godbit hver gang den kommer til deg. Vær der for katten din mens den utforsker området, slik vil tryggheten øke sakte, men sikkert. 

Ute helt alene bør du kun tillate katten din å være etter at du har identitetsmerket den, lært den god innkalling, vært med og lært den området å kjenne, og kastrert den. Alder når dette kan skje vil være forskjellig utfra grad av kattens modenhet, men regn med rundt 10-12 måneders alder. 

Dersom du flytter, må du gjenta tilvenningsprosessen i nytt område. Hvis du vil slippe katten din ut alene, bør du også bo i et passende område for en utekatt. Bor du i sentrumskjernen eller i tett nærhet til sterkt trafikkert vei, er det ikke anbefalt å slippe katten ut alene. 

Husk også at om det bor andre katter i nærheten, vil din katt bli regnet som en inntrenger i deres territorium. Ved å ta tilvenningen gradvis, kan du unngå mange uønskede situasjoner som kan oppstå mellom din ungkatt og «sjefen i gaten». Slike episoder vil kunne både skremme og skade ungkatten din. Av samme årsak anbefaler vi at katten holdes inne om natten til den er moden nok til å håndtere selv de tøffe gatekattene som streifer i nattemørket. Aller helst anbefaler vi at du installerer katteluke slik at katten din selv kan bestemme når den vil komme hjem. Kjøper du en chip-katteluke, vil du kunne ved å registrere ID-chipen til katten din, sørge for at det kun er din katt slipper inn, og ingen andre katter. Slik vil katten også kunne trygge seg selv, ved å løpe hjem når den vil. 

Lykke til med ungkatten din, og spør oss gjerne om råd om du lurer på noe. 

Har du spørsmål om kattehold?

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.