Akutt nyresvikt hos katt

Akutt nyresvikt oppstår når nyrene plutselig slutter å fungere for eksempel som følge av forgiftning

Årsak

Det finnes mange ting katten kan få i seg som er toksiske (giftige) for nyrene og kan forårsake akutt nyresvikt. Det kan være liljevekster, frostvæske (etylenglykol) og ulike legemidler.

Om man mistenker at katten har kommet i kontakt med en giftig substans bør man snarest kontakte veterinær.

En akutt nyreskade kan også oppstå ved infeksjoner i nyrene, tumorer i nyrene samt ved betennelsestilstander.

Symptomer

Symptomer på akutt nyreskade kan komme plutselig. Katten blir svak og trøtt, spiser dårligere og får akutte smerter i buken. Oppkast og diaré er vanlig forekommende og ved alvorlige tilfeller kan katten få nevrologiske symptomer. I tidlige stadier av en nyreskade kan katten drikke og tisse mer en normalt, men i senere stadier produseres det mindre og mindre urin, og til slutt ingen urin i det hele tatt.

Diagnose og behandling

Hos veterinæren tar man blodprøve for å konstatere nyreskade og for å vurdere hvor alvorlig skaden er. Man måler da hvor bra nyrene filtrerer ut urinstoffer av blodet, ettersom innholdet av disse stoffene stiger i blodet ved nyreskade. Urinprøver tas for å kontrollere om det foreligger en infeksjon samt om man finner krystaller eller andre avvik. Ultralyd av nyrene kan gi mye informasjon, for eksempel kan visse forgiftninger gi kraftige forandringer i nyrene som kan detekteres med ultralyd. Intravenøs væskebehandling er en sentral del i behandlingen av en akutt nyreskade. Urinproduksjonen og nyreverdier måles kontinuerlig for å se om nyrene gjenopptar sin kapasitet til å filtrere blodet. Det er viktig at en katt med akutt nyresvikt raskt kommer i behandling for at prognosen skal bli så bra som mulig. Etter en akutt nyreskade er det en risiko for at katten utvikler kronisk nyreskade.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.