Katteinfluensa – hvordan unngå, oppdage og behandle det

Et enkelt nys er nok ingenting å bekymre seg for. Men hvis katten din begynner å nyse ofte, kan det skyldes noe mer alvorlig, som katteinfluensa. Her finner du informasjonen du trenger om denne ekstremt smittsomme sykdommen og hvordan man kan unngå den.

Normalt sett nyser katter av samme grunn som oss mennesker. Støv eller andre partikler har irritert innsiden av kattens nese, som gjør at den nyser. Ett enkelt nys nå og da er derfor ingenting å bekymre seg for. Men, hvis katten din begynner å nyse regelmessig eller får alvorlige nyseanfall, må du kontakte veterinær.

Årsakene til nysing

Årsakene til at katten din nyser kan variere. Vanlige årsaker er luftveisinfeksjoner og stoffer som kan irritere luftveiene som parfyme, røyk eller støv. Nysingen kan også forårsakes av et fremmedlegeme, som gress i nesen, tannsykdom eller utvekster eller tumorer i nesen. Men, det kan også være et tegn på at katten din har blitt infisert med katteinfluensa, en alvorlig sykdom som forårsaker nysing, rennene øyne og nese.

Hva er katteinfluensa?

Katteinfluensa er en øvre luftveisinfeksjon som ofte affiserer nesen og halsen til katten. Det er en smittsom sykdom som skyldes enkelte virus og bakterier. Katteinfluensa affiserer katter i alle aldersgrupper og raser, men kattunger mer enn voksne katter. Ubehandlet katteinfluensa kan bli fatalt. Hvis kattungen din har blitt smittet med katteinfluensa kan det være at den blir bærer av sykdommen for resten av livet og kan etter hvert få “oppblomstringer” opp igjennom livet.

Årsakene til katteinfluensa

Katteinfluensa er ikke som den influensa-sykdommen mennesker får, som forårsakes av et influensavirus. Mennesker kan ikke smittes med katteinfluensa og katter kan ikke smittes av menneskeinfluensa eller forkjølelser. Katteinfluensa kan bare smitte til katter fra andre katter eller andre dyr.

De vanligste årsakene til katteinfluensa er felin calicivirus (FCV) og felin herpesvirus (FHV-1). Andre årsaker er bordetella, mycoplasma og felin chlamydiosis. Smitte spres direkte gjennom nærkontakt mellom katter, men også indirekte. Den indirekte smitten kan skje ved at katter kommer i kontakt med overflater som senger, matskåler og menneskehender, hvor en smittet katt har lagt igjen blant annet spytt og snørr. Derfor ser man at katteinfluensa spres raskere der det er mange katter på et mindre område.

Symptomer

Symptomene på katteinfluensa kan være mange, og inkluderer nysing, rennende nese og øyne, hosting, nedsatt appetitt og slapphet. Andre vanlige tegn er sår på hornhinnen eller i munnen, feber og vanskeligheter med å puste. Katten kan også utvikle sekundære bakterielle infeksjoner som gjør symptomene verre.

Hvis du oppdager noen av disse symptomene hos katten din, så ta kontakt med veterinær så fort som mulig. Når du drar til veterinæren, så dekk gjerne til reiseburet med et pledd for å forhindre at katten din smitter andre katter.

Behandling

Det beste du kan gjøre, er å forebygge ved å vaksinere kattungen din så fort den er gammel nok, og å følge videre vaksineanbefaling. Unngå å slippe katten din ut før den er fullvaksinert.

Det finnes dessverre ikke noen effektive antivirale medisiner for å behandle katteinfluensa. For å lindre symptomene kan veterinæren skrive ut øyedråper, smertelindrende medisin og antiviral medisin.  I alvorlige tilfeller kan veterinæren skrive ut antibiotika. Hvis katten ikke spiser og drikker, trenger den å stalles opp i klinikk for støttebehandling.

Hjemme er det flere ting du kan gjøre for å hjelpe katten din å bli bedre. Varm og fuktig luft åpner kattens nesegang. Hold katten i nærheten av en luftfukter, eller på badet når du dusjer. Vask ansiktet til katten forsiktig med en varm, myk klut for å fjerne sekret fra øyne og nese. For å oppfordre katten til å spise, kan det være lurt å gi våtfôr som er litt oppvarmet. Dette gjør at maten lukter sterkere, og vil derfor være bedre for en katt med litt tett nese. Du må også sørge for at det er rolig og stressfritt hjemme.

Tiden det tar før katten er frisk fra katteinfluensa er omtrent 10 dager for milde tilfeller, og opp til 6 uker for alvorlige tilfeller.

 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.