Din kattunges første seks uker

Tenker du på å skaffe deg en kattunge? Eller kanskje du akkurat har fått en? Her er en guide som forteller seg om utviklingen til dette lille nøstet - fra de første ukene hvor mor passer på, til de første dagene med lek og den prøvende utforskingen av en ny og spennende verden.

En nyfødt kattunge vokser raskt og de første seks ukene er kritiskefor kattungens utvikling. På starten av en katts liv får den sårt tiltrengt varme og melk fra mor, så vel som beskyttelse fra forskjellige typer infeksjoner, sykdommer og andre trusler.

Uke 1-2

Kattunger fødes tannløse med lukkede øyne og ører. Det at de er både blinde og døve gjør de til forsvarsløse små skapninger og de er derfor ekstremt avhengige av moren. Hennes instinkter guider henne når det kommer til å oppfylle de nyfødtes behov. I løpet av den første uken tilbringer kattungene det meste av tiden til å sove, men de kan løfte hodet sitt, bevege bena sine og lage en klynkelyd.

Ved fødsel veier kattunger gjennomsnittlig rundt 100 gram, de vil ha doblet sin vekt i løpet av slutten på den første uken.

Først i uke 2 vil kattungene åpne øynene sine for første gang. Synet deres er på dette tidspunktet fortsatt begrenset, de skal derfor skjermes fra sterkt lys. På slutten av denne uken vil de ha begynt med å krabbe og forsøke å ta sine første ustødige steg. Ørekanalene til kattungene vil også åpne seg og øreflippen vil krølle seg ut. Selv om nysgjerrigheten deres nå vokser, vil kattungene fortsatt tilbringe mye tid sovende ved morens side.

Uke 3-4

I løpet av denne perioden begynner kattungenes tenner å komme frem, de begynner også sakte å kunne trekke klørne sine inn. Nå vokser kattungens selvtillit og den starter å utforske omgivelsene sine, uten å være altfor ustødig på labben. Koordinasjonen til kattungene forbedres også, de kan derfor begynne så smått med litt pelsstell og å vise interesse for katteleker.

Du kan også legge merke til at øyenfargen til kattungene begynner å endres, fra den baby-blå til sin voksne nyanse.

Innen uke 4 når den unge katten er mer stødig på labben begynner den å leke med andre kattunger, leker og mennesker. Nå har syn og hørsel blitt forbedret, de er derfor mer på vakt og reagerer på både lyd og lys rundt seg. Dette er en god tid for å introdusere toalettet.

På dette stadiet dier fortsatt kattungene mor, det er derfor viktig at kattemor får fôr av god kvalitet.

I løpet av disse ukene er det ofte mulig å identifisere kjønnet på kattungene.

Uke 5-6

I løpet av uke 5 og 6 utvikler kattungene rikelig med personlighet. De blir mer selvsikre og bruker mesteparten av tiden på lek og å løpe rundt og utforske verden rundt seg. Ved 6 ukers alder er mange kattunger så velkoordinerte at de klarer å klatre opp og hoppe ned av møbler og lande på bena.

Samhandling med mennesker blir også mer viktig, selv om det fortsatt er tryggest ved mors side. Både pelspleie og bruk av toalettet blir også forbedret på dette stadiet av livet.

Kattungene liker fortsatt å die mor, men du kan nå starte forsiktig med å introdusere de for litt tørrfôr.

Det er veldig viktig å huske at kattungene ikke er klare for å flytte til nye hjem før de er 12 uker gamle.

Uke 7-12

Kattungen gjør seg nå klar for å forlate sin mor. Den tilbringer mer tid våken med lek og utforsking av verden. Dette er en ekstremt viktig periode i kattungens utvikling av sosiale ferdigheter. Moren og søsknene vil lære bort disiplin og hva som er rett og galt.

Dette er også perioden da kattungen vil slutte å die mor og gå over til fast føde. Når kattungene er ca. 10 uker gamle er de ofte avvent fra morens melk og begynner å forberede seg til å utforske verden på egenhånd, selvfølgelig med støtte, kjærlighet og rettledning fra deg.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.