Diaré hos kattunger

Akkurat som andre kjæledyr, kan kattunger utvikle ubalanse i mage-tarmkanalen i blant, som igjen kan føre til diaré. Per definisjon er diaré flytende og hyppig avføring, og kan være farlig for små kattunger siden det vil kunne føre til alvorlig dehydrering på grunn av tap av væske gjennom avføringen.  

Det kan være flere grunner til at kattungen din har diaré. Det viktigste er å ikke ignorere det, særlig når det har pågått i mer enn et par dager – kattunger kan bli veldig syke når de har diaré, på grunn av dehydreringen.

For å avgjøre om kattungen din har problemer fra mage-tarmkanalen, trenger du å vite hvordan kattungens normale toalettrutiner er. Hvor ofte pleier den å bruke dokassen og hvordan ser avføringen normalt sett ut? Hvilken konsistens, hvilken farge? Når du har kontroll på dette, kan du lettere oppdage eventuelle avvik.

Endringer i miljøet

Kattunger kan bli stresset, akkurat som mennesker. Katter er ikke glad i endringer, derfor kan de bli stresset ved reiser eller når de flytter inn i et nytt hjem, eller dersom katten blir skremt av noe,  som en hund eller et barn. Dette kan igjen utløse “kjemp eller flykt” respons og forårsake diaré.

Hvis du vet at noe i kattungens miljø kommer til å endres snart, eller hvis du allerede mistenker at den har diaré på grunn av stress - prøv å bruk feromoner for å roe kattungen din.

Endringer i dietten

En veldig vanlig årsak til diaré blant kattunger er endring i dietten. Dette inkluderer ikke bare deres vanlige mat. Det kan også være godbiter, medisiner, kosttilskudd eller spiselige leker. Eller så har katten din kanskje spist noe av din eller hundens mat. Diaré som følge av noe av dette er som regel midlertidig. Når kattungens kropp har tilpasset seg det nye fôret vil diaréen stoppe, normalt sett i løpet av et par dager.

Når du endrer kattungens diett, bør du være forsiktig og ta det trinn for trinn - på denne måten kan du unngå diaré. Blant det gamle fôret sammen med det nye, sakte. Tilsett mer av det nye fôret og mindre av det gamle gradvis over en uke eller to, til kattungen har tilpasset seg den nye dietten. Følg alltid med på kattungens avføring når dietten endres – hvis den blir veldig løs, så bruk lenger tid på overgangen. Hvis det ikke blir bedre, kan det være noe i det nye fôret som kattungen er allergisk mot.

Giftstoffer

Den lille nysgjerrige kattungen har en tendens til å spise på ting den ikke burde. Og selv om du kanskje følger med hele tiden, så kan det skje at den smaker på noe som er giftig. Dette kan være rengjøringsprodukter eller planter, og kan forårsake ulike symptomer, inkludert diaré.

Gå alltid igjennom rommet og se etter mulige giftstoffer som katten din kan spise, og legg det bort. Dette er den beste måten å sikre at kattungen ikke spiser noe giftig og får diaré av det.

Antibiotika

Medisiner som har blitt forskrevet til kattungen din, kan ha bivirkninger. Dessverre er det flere medisiner som har diaré som vanlig bivirkning. Antibiotika er kjent for å ikke bare drepe de dårlige bakteriene, men også de gode bakteriene i tarmen.

Spør veterinæren om behandling med probiotika som hjelper tarmkanalen dersom kattungen din trenger å bruke medisiner som har diaré som mulig bivirkning.

Parasitter

Tarmparasitter, eller orm som de ofte kalles, liker å bo i tarmkanalen til katter og andre dyr, hvor de irriterer tarmslimhinnen. Ormene eller deres egg kan iblant oppdages når de kommer ut med kattens avføring. Likevel kan noen være så små at de ikke oppdages så lett. I de tilfellene må veterinæren diagnostisere og behandle infeksjonen.

Kattunger bør behandles mot innvollsorm, spesielt kattunger hvor mor er utekatt. Rutinemessig behandling av friske, voksne innekatter er unødvendig og anbefales ikke. Utekatter som jakter og spiser andre dyr som mus og fugl, bør behandles regelmessig. Snakk med veterinæren om hvilke behandlingsprosedyrer som passer til din katt.

Sykdommer

Selv om dette kanskje ikke er den vanligste årsaken til at kattungen din har diaré, er det mange ulike sykdommer som kan forårsake fordøyelsesproblemer. Ta alltid kontakt med en veterinær dersom du mistenker sykdom.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.