Kattens livsfaser

Hvor gammel er katten din og hvilken betydning har alderen? Et katteliv består av seks livsstadier som er unike på hver sin måte. Vi går gjennom kattens modningsprosess og aldring, fra kattunge til geriatriker.

I motsetning til flere mindre pattedyr kan katter leve et veldig langt liv. Forutsetningene for å leve et langt liv er naturligvis forskjellige, men gjennomsnittlig levealder er vanligvis mellom 13-14 år. Mange lever mye lengre enn det også. Etter en viss alder, vises ikke kattens ulike livsstadier på utseendet i veldig stor grad. Når katten har blitt voksen, rundt tre år, kan det være vanskelig å bestemme alderen ved hjelp av utseendet. Men ikke la deg lure, uansett hvor ung katten din ser ut eller oppfører seg, eldes den gradvis gjennom de ulike livsstadiene. Så når går katten din fra å være kattunge til å bli voksen?

Kattunge, 0 - 6 måneder

Tilsvarer ca. 0 - 10 menneskeår.

En viktig vekstfase i kattens liv – og det går fort fra den ene uken til den neste. Som kattunge er katten rampete og leken uansett rase, uten at dette sier noe om hvor rolig eller vilter den kommer til å bli som voksen. Start oppdragelsen nå, gjør den vant til at du sjekker ulike kroppsdeler hjemme, for eksempel tenner, ører og klør. Da minimerer du fremtidige problemer med dette.

På dette stadiet kan katten også kastreres, fra ca. 4-6 måneders alder.

Junior, 7 måneder – 2 år

Tilsvarer ca. 12 - 24 menneskeår.

Nå har katten din blitt junior. Den er leken, nysgjerrig og sterk. I dette livsstadiet blir også katten din kjønnsmoden, og faktisk moden generelt – både fysisk og mentalt. Hvis du ikke har kastrert katten din, kan den fra nå av begynne med en del uønsket oppførsel.

Siden juniorkatten elsker å utforske omgivelsene, er helseproblemene ofte relatert til infeksjoner, skader eller andre problemer forårsaket av jakt eller kamp. Katten din får sin første revaksinering som beskytter mot noen av de vanligste smittsomme sykdommene.

Voksen, 3 - 6 år

Tilsvarer ca. 28 - 42 menneskeår.

Katten din er nå voksen. Dette er vanligvis en rolig periode hvis katten din holder seg frisk. Følg med på helsen ved å sjekke tenner, vekten og oppførsel generelt. Mange voksne katter får tannproblemer, som kan føre til både smerte og tap av tenner.

Middelaldrende, 7 - 10 år

Tilsvarer ca. 46 - 58 menneskeår

Som tidligere nevnt, samsvarer ikke kattens alder alltid med oppførselen eller utseendet. Når det når middelalderen, ser den ofte fremdeles ungdommelig ut og kan være like leken som før. Men risikoen for noen typiske problemer for eldre katter har økt. Dette kan være diabetes, høyt blodtrykk, kreft eller overvekt. Hold øye med katten din for å oppdage endringer i adferd og helse.

Senior, 11 - 14 år

Tilsvarer ca. 64 - 80 menneskeår.

Gratulerer! Du og katten din har kjent hverandre lenge. På dette tidspunktet velger mange katter å roe seg, og de setter pris på rutiner. Når katten din når denne livsfasen, er sannsynligheten større for flere sykdommer. Det kan være demens, nyresvikt, kreft, diabetes, artrose og mer. Fortsatt kan mye av dette behandles, så ikke overse det bare fordi katten din er gammel. Overvekt pleier å være vanlig på dette stadiet (eller litt tidligere), du kan derfor gjøre noen endringer i forhold til fôring. Hold ekstra øye med kattens vekt med regelmessige kontroller, da endringer over tid ofte går ubemerket. Følg med på kattens helse generelt.

Geriatriker, 15+ år

Tilsvarer fra ca. 85 menneskeår og oppover. En 20 år gammel katt tilsvarer et 110 år gammelt menneske.

Når katten er så gammel, trenger den ekstra oppmerksomhet. Det er selvfølgelig mer sannsynlig at sykdommene som allerede på seniorstadiet er vanlig, kan dukke opp nå. Derfor bør du gjøre regelmessige helsekontroller og undersøkelser. Mange av sykdommene og problemene til supersenior-katten kan behandles, slik at den fremdeles har god livskvalitet.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.