Hvordan lever jeg med en katt med diabetes?

Katter kan få diabetes. Men kattens liv er ikke over av den grunn. Selv om det krever litt innsats fra eieren, er det ingen umulig oppgave. Her beskriver vi hvordan du kan håndtere en katt som har diabetes.

Et nytt liv for katten med diabetes

Diabetes er en av de mest vanlige sykdommene som rammer katter. Diabetes hos katter likner veldig på diabetes type 2 hos mennesker.  Sykdommen oppstår når det mangler insulin eller når kroppen ikke responderer på insulin, noe som gjør at blodsukkeret blir for høyt. Denne økte mengden sukker i blodet fører til at sukkeret lekker inn i urinen via nyrene. Sukkeret bærer med seg væske som får katten til å tisse og drikke mer.

Hvilke symptomer bør jeg være oppmerksom på?

Studier har vist at eldre og overvektige katter har høyere risiko for å utvikle diabetes. Hannkatter er mer utsatt enn hunnkatter. Det vanligste symptomet på diabetes er økt tørst og mer urinering. Katten vil vanligvis gå ned i vekt på tross av økt appetitt. Siden sukkeret, som normalt blir brukt som drivstoff av kroppen, blir i blodet i stedet for å bli brukt som energi av kroppscellene, blir katten ofte trett og sløv og går til slutt ned i vekt.

Hvordan vil kattediabetes påvirke livet vårt?

Hvis veterinæren diagnostiserer katten med diabetes vil det innebære en del forandringer i hverdagslivet ditt. Jo før sykdommen blir behandlet, jo bedre sjanse for at katten vil ha et godt liv uten komplikasjoner. Hvis behandlingen begynner tidlig er det en nokså god sjanse for at katten din vil bli bedre og at den etter hvert klarer seg uten behandling, eventuelt bare med spesialfôr. Ubehandlet diabetes er en dødelig sykdom.  

De fleste kjæledyreiere kan håndtere den nye hverdagen med en diabetessyk katt, men det er lurt å tenke gjennom det før du bestemmer deg for å starte behandling siden det innebærer større ansvar, flere rutiner og praktiske detaljer. Veterinæren vil hjelpe og informere deg om hva du må tenke på og hvilke symptomer du bør være oppmerksom på.

1. Rutinene

For det første er faste rutiner viktig for en katt med diabetes. Mat, ofte lavkarbo spesialdietter, bør bli servert med regulære mellomrom. Fri tilgang til vann er naturligvis viktig. En katt med diabetes bør ikke være uten oppsyn i lange perioder siden blodsukkeret kan variere veldig og både høye og lave nivåer kan være livstruende. Derfor er det viktig å holde øye med din pelskling.

2. Behandlingen

Behandlingen er to insulininjeksjoner om dagen. Du bør regne med at behandlingen blir livslang, men som nevnt over blir noen katter bedre (remisjon) og kan etter hvert slippe insulinbehandling. De som arbeider på veterinærklinikken vil lære deg hvordan du gir injeksjoner og hva du må tenke på når du håndterer insulinet.  

3. Veterinærbesøk

I begynnelsen av behandlingen er regelmessige besøk til veterinæren nødvendig for å sjekke blodsukkernivå, vekt og symptomer. Senere kan du måle sukkerinnholdet i kattens urin og blod hjemme ved å bruke urin sticks og blodsukkermåler (for blodanalyse), og få veiledning om hvordan man justerer mengden insulin. Behovet for insulin er individuelt fra katt til katt og kan også variere over tid. Å holde kattens blodsukker stabilt reduserer risikoen for komplikasjoner og behovet for stadige veterinærbesøk.

4. Trening

Daglig lek og bevegelse er bra for alle katter, men ekstra viktig for de med diabetes. Trening hjelper kroppen å bruke glykose og dermed redusere blodsukkernivået. Sørg derfor for at du ha mange ideer til aktiviteter – det er stimulerende og morsomt for dere begge to.

Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil vite mer om diabetes og hvordan man behandler og lever med sykdommen.

 

 

Contact a veterinarian

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.