Hvordan gir jeg katten medisin?

I forbindelse med et veterinærbesøk, kan reseptbelagte medisiner skrives ut. Medisineringen er en del av behandlingen som er viktig for at katten skal bli frisk.

Se AniCura videoen Hvordan gir jeg katten medisin? 

Tabletter

Mange medisiner forekommer kun i tablettform eller som kapsler. Visse medisiner bør man ikke gi samtidig med fôring, mens andre helst bør gis sammen med mat. Kapsler kan som regel ikke deles. Les medisinens pakningsvedlegg eller hør med din veterinær.

Ettersom en del medisiner ikke smaker noe godt for katten, er det ikke alltid en god idé å knuse dem og legge dem i maten. Enkelte tabletter kan man knuse og blande i smør, leverpostei eller kaviar og deretter smøre det på fremlabbene slik at katten kan slikke i seg medisinen. De er svært renslige og vil som oftest vaske seg når de blir tilgriset. I blant kan man lure tabletten inn i katten ved å pakke den inn i noe godt som f.eks leverpostei eller skinke. Dersom medisinen gis i maten er det viktig å kontrollere at katten har fått i seg all medisinen. Dersom man ikke kan gi tabletten sammen med mat, må man gi dem direkte i munnen. Det finnes ulike tablettgivere som kan lette medisineringen.

Hvordan gis tabletter?

  • Ta et tak rundt snuten med tommel og en pekefinger bak hjørnetennene. Bøy kattens hode forsiktig bakover.
  • Hold tabletten mellom tommel og pekefinger i den andre hånden. Legg tabletten så langt bak på tungebasen som mulig. Det er oftest lettest å bruke en tablettgiver.
  • Lukk munnen og hold hodet litt bakover samtidig som strupen masseres lett til tabletten svelges. I blant kan det hjelpe å sprute litt vann i munnen dersom katten ikke vil svelge.

Flytende medisin

Det følger oftest med en doseringssprøyte til flytende medisin. Ikke sprut medisinen rett ned i halsen for da kan det komme ned i luftrøret i stedet.

  • Hold fast kattens hode.
  • Løft på leppen bak hjørnetannen og før inn sprøytespissen mellom tennene bak hjørnetannen.
  • Tøm sprøytens innhold langsomt.

Noe flytende medisin kan man med fordel gi på maten. Gi gjerne kun en liten mengde mat først sammen med medisinen slik at man er sikker på at katten får i seg alt. Når dette er spist opp, kan man gi resten av maten.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.