En nybegynners guide til katter

Planlegger du å kjøpe en katt og vil vite mer om dette elskede kjæledyret? Det er noen karaktertrekk som det er nyttig å vite om for å skape gode relasjoner til ditt nye firbeinte familiemedlem.

 

Katter er komplekse skapninger, akkurat som oss mennesker. Jo mer du vet om deres adferdsmønstre, jo mer kan det påvirke livskvaliteten til katten og styrke forholdet ditt til det nye familiemedlemmet. For å forstå litt mer av deres adferd, handlinger og instinkter, må du først bli kjent med noen av deres fremtredende karaktertrekk. De påvirker hvilke miljøer katten foretrekker, deres spisevaner og toalettvaner, samt på deres generelle sosiale behov.

Katter er jegere

Evolusjonsprosessen har formet katter til å være på toppen av næringskjeden som rovdyr og dyktige jegere. Jaktinstinktet slår inn ved noe så enkelt som bare lyden og synet av et byttedyr, en oppførsel som fremdeles i dag kan gjenkjennes i måten de handler og beveger seg på. Selv deres naturlige rytme og daglige rutiner påvirkes av deres jaktinstinkt. De er mest aktive i skumring og soloppgang, akkurat som sitt bytte.

Hvordan påvirker dette deg?

 • Som jegere behøver de skarpe klør og tenner ... og katter har mange av dem!
 • De fleste katter er aktive og opptatt av bevegelser rundt seg. Når de leker, vil de ofte etterligne jakt og annen rovdyroppførsel.
 • Katter er mest aktive ved soloppgang og solnedgang, og i vår- og sommerperiodene.
 • Som jegere er de som regel mest effektive fra 1-3 års alder.
 • Ikke bli overrasket om din katt tar med sitt jakttrofé inn for å vise deg. Dette er nemlig en måte å vise at den er glad i deg. Den forsøker også med dette å lære deg å jakte, akkurat som kattemor gjør med sine kattunger.
 • Katter trenger både plass og muligheten til å få utløp for sine jaktinstinkter.
 • Noen katter er hjemmekjære og holder seg for det meste i hagen rundt hjemmet sitt, mens noen katter kan også finne på å forsvinne for lengre perioder i jaktsesongen.

Katter er 100% kjøttetere

Som en vellykket jeger har katten aldri hatt behov for å supplere kostholdet med vegetariske alternativer. Evolusjonen har dermed gjort katter til 100% kjøttetere, som ikke kan overleve uten den næringen som finnes i kjøtt.

Hvordan påvirker dette deg?

 • Godta det faktum at din katt trenger kjøtt og ikke prøv å gjøre den til vegetarianer.
 • Noen planter kan være giftige for katter. Katter mangler noen metabolske funksjoner som behandler og bryter ned akkurat disse stoffene. Hold derfor de giftige plantene dine borte fra den nysgjerrige katten din. Dette inkluderer for eksempel liljer, tulipaner, påskeliljer, alpefioler og asaleaer.

Katter er territoriale

Akkurat som mange andre dyr, har katter territorier. I naturen er et territorium viktig for kattens grunnleggende behov. Det er derfor helt normalt hvis katten begynner å forsvare området sitt mot "inntrengere".

Hvordan påvirker dette deg?

 • Din katts territorium er ekstremt viktig for den, og katten vil derfor forsøke å forsvare det.
 • De vil markere sitt territorium ved for eksempel å gni seg inntil forskjellige steder, klore eller spraye det med urin.
 • Katten din er sannsynligvis mer knyttet til sitt territorium enn til deg.
 • Det kan være vanskelig for katten din å tolerere andre katter som bor under samme tak eller som dine naboer har.
 • Hvis kattens territorium er truet, vil katten mest sannsynlig slåss eller gjemme seg.
 • For innekatter må eieren sørge for et stimulerende og interessant miljø.
 • Katter liker ikke å forlate territoriene sine. Hvis du må ta den med hjemmefra, vær følsom overfor deres behov ved for eksempel å velge en sertifisert kattevennlig veterinærklinikk.

Katter er smidige skapninger

Siden katten er et så velutviklet rovdyr, har kattens kropp ved hjelp av evolusjonen blitt til et mesterverk når det kommer til koordinasjon, balanse, fleksibilitet og styrke. Det gjør det mulig for katten å jakte, klatre, hoppe og raskt unnslippe fare. Kroppene deres er bygget for rask eksplosiv aktivitet. Smidigheten gjør også at katten enkelt kan stelle seg, og holde pelsen ren og pen til enhver tid.

Hvordan påvirker dette deg?

 • Din katt vil elske å utforske alle kriker og kroker av ditt hjem, gi den derfor muligheten til å klatre og hoppe rundt for å gjøre seg kjent.
 • Ikke bli overasket om du finner din katt på de merkeligste og mest utilgjengelige av plasser.
 • Det er viktig at katten får muligheten til å trene og vedlikeholde sin fysikk og sin fleksibilitet.
 • Du vil sannsynligvis oppleve at din katt får korte raptuser av «galskap», der aktivitetsnivået øker kraftig. Dette er kattens måte å kvitte seg med oppbygget energi.

Katter er svært følsomme for duft

Lukt, lyd og vibrasjoner som kan gå ubemerket hen av mennesker, kan lett merkes av en katt. De bruker luktesansen når de kommuniserer, definerer sitt territorium, og holder andre på avstand eller tiltrekker seg andre. Duften kommer fra kjertler rundt ansiktet og på kroppen, og noen ganger også fra urin og avføring.

Hvordan påvirker dette deg?

 • Vit at nye, ukjente dufter i hjemmet, f.eks. nye møbler, dekorasjoner, vaskemiddel, luft-friskere og gjester, faktisk kan være utfordrende for din katt.
 • Katter har behov for å legge igjen sine egne dufter på ting og mennesker i hjemmet. Inne i huset gnir de seg som regel inntil ting og mennesker, mens ute vil de legge igjen sterkere dufter og sprayer derfor ofte urin.

Katter er selvstendige

I motsetning til hunder trenger katter ikke andre av sitt slag for å overleve. De danner ikke en flokk, og det er ikke noe hierarki i gruppene. De vet hvordan de skal jakte, finne ly og forsvare territoriene sine. Katter vet også hvordan de skal holde seg rene, og om nødvendig holde seg i form for kamper og potensielle rømninger. Selv om de er fruktbare og har utmerkede morsferdigheter, er de ganske fornøyde med å være alene.

Hvordan påvirker dette deg?

 • Din katt vil kanskje velge å være veldig alene istedenfor å kose og være sosial med mennesker.
 • Noen katter trives ikke med flere katter i husstanden da de kan føle dette som stressende.
 • Forstyrrelser mens katten vasker seg eller gjør seg klar for å jakte kan også være stressende for katten.
 • Hvis katter føler at deres gitte territorium er utilfredsstillende, kan de simpelthen finne på å flytte til et annet.
 • Å gjemme seg er en normal reaksjon for mange katter når de føler fare på ferde.
 • Den konstante vaskingen av pelsen kan føre til at katten får i seg giftige stoffer som den normalt ville ha unngått.
 • Det kan være vanskelig å oppdage om en katt er syk eller har smerter, dette er fordi de er eksperter på å skjule alle tegn på svakhet.

Katter er årvåkne

For å unngå fare og fange mat når muligheten byr seg, må kattene kunne reagere raskt og riktig. Som ensom jeger mangler den støtten fra en flokk, noe som gjør den svært reaktive oppførselen til en nødvendighet. Det å være våken og få med seg tegn og dufter, er også et must for å overleve.

Hvordan påvirker dette deg?

 • Nye eller plutselige lyder, lukter og bevegelser kan stresse katten.
 • Reaksjonen på plutselige forstyrrelser skjer ofte momentant.

Katter er emosjonelle

Det kan være vanskelig å se hvordan en katt har det, spesielt siden den ikke har ansiktsuttrykk på samme måte som for eksempel vi mennesker eller aper har. Katter er emosjonelle skapninger som føler glede, frustrasjon og frykt. For å overleve vil katten nøye studere miljøet rundt seg for å lære hvordan man skal oppføre seg og tilpasse seg det på en mest mulig effektiv måte. Den naturlige responsen på fare er å løpe bort og gjemme seg.

Hvordan påvirker dette deg?

 • Katter lærer raskt.
 • Ikke bli overasket om din katts oppførsel og emosjonelle status forandres raskt.
 • Katter elsker faste rammer og forutsigbarhet – dette reduserer stress og forbedrer livskvaliteten til katten.
 • Vær observant på om din katt plutselig endrer adferd, dette kan være en indikasjon på helseproblemer eller at den ikke har det så bra.

Katter er tilpasningsdyktige

Til tross for at katten er ensom jeger, kan den fremdeles trives i forskjellige sosiale miljøer. Dersom det for eksempel er mye mat og ly tilgjengelig, vil katten ofte lære å tilpasse seg for å leve sammen i en større gruppe. Akkurat som katten endrer sitt daglige aktivitetsmønster og livsstil for å tilpasse seg eierne sine og tilgjengeligheten til mat. Katter kan også tilpasse seg til å ha forskjellige følgesvenner som hunder, mennesker og andre kjæledyr.

Hvordan påvirker dette deg?

 • En katt kan lettere tilpasse seg til et bredt spekter av menneskelige livsstiler når den føler seg fornøyd og tilfredsstilt, men hvis katten blir altfor utfordret, må du forberede deg på det motsatte. Katteholdet kan bli vanskelig, og problemer som aggressiv adferd, urinering og avføring utenfor toalettet kan oppstå. Dette er i virkeligheten en del av deres naturlige oppførsel når de gjennomgår stress, men det blir ofte et problem når denne oppførselen skjer inne i hjemmet vårt.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.