Hva skal kattungen min spise?

Å sørge for at den lille tigeren din fôres riktig kan føles like vanskelig som å holde den unna varme kokeplater eller gardinene dine. Men, det fines mange måter du kan sørge for at kattungen din legger på seg som den skal, og at den får i seg alle næringsstoffene den trenger. Her finner du alt du trenger å vite om fôring av kattunger.

Det er lenge siden man trodde at en skål med melk var nok for en kattunge. Men å vite hva man ikke skal servere, bidrar ikke til en mett og sunn kattunge. Derfor har vi samlet noen tips til hva man skal fôre kattunger med, og like viktig, hvor mye mat de egentlig trenger. Man regner med at omtrent halvparten av kattene i den vestlige verden er overvektige, og hovedgrunnene er for mye fôr og for lite aktivitet.

Nyfødte kattunger dier annenhver time i begynnelsen, deretter avtar det til fire til seks ganger daglig, til avvenningen starter. I løpet av denne perioden skal kattungene gå opp 20 gram hver dag. Hvis de er friske, skal ikke kattungene ha noe problem med å klare dette på egenhånd. Problemer knyttet til fôring skjer i så tilfelle først når kattungene er avvent.

Unngå å fôre for mye

Når kattungen kommer til deg, er den som regel slank og full av energi. På dette tidspunktet har mange en tendens til å gi kattungen for mye mat i frykt for at den er for tynn. Dette er sjelden tilfelle, siden kattunger skal være slanke. En annen kilde til overfôring er godbiter. Kattungen lærer seg fort til at dersom den spør etter en godbit, vil det få det. Prøv derfor å være konsekvent med når og hvorfor du belønner kattungen.

Body condition score (BCS)

Når det er tid for den første vaksinen, så vil veterinæren veie katten din og sjekke “Body Condition Score”. Dette er en skala, hvor 1 er undervektig og 9 er overvektig. En annen rangering går fra 1 til 5, men prinsippet er det samme. ‘Spør gjerne veterinæren for en veiledning i hvordan du kan sjekke kattungens BCS selv.

Hva slags fôr skal jeg mate katten min med?

Kattefôr kommer som oftest i to former - tørr- eller våtfôr. Begge har sine fordeler. Våtfôr kan hjelpe med nyre-og blærehelse, og er også en fin måte å sørge for at katten din får i seg nok væske. Katter kan nemlig slurve litt med å drikke nok vann. Tørrfôr på den andre siden er bra for tennene til katten din. I tørrfôr er vannet fjernet slik at det tar mindre plass. Mange foretrekker å kombinere tørr-og våtfôr, men pass på at du ikke gir full porsjon av begge. Følg bruksanvisningen bak på fôrpakken nøye, sånn at du vet hvor mye katten skal ha. Alternatvivt kan du spørre veterinæren din eller oppdretteren til katten. En fin måte å sørge for at kattungen din ikke blir kresen, er så variere mellom ulike merker, smaker og former på fôret. Mange katteeiere opplever en dramatisk endring i vekten til katten etter kastrering. Dette kan delvis avhenge av hormoner, eller at kastrerte katter har en tendens til å være mindre aktive. Det finnes kattefôr som er spesielt laget for kastrerte katter. Følg retningslinjene på baksiden av emballasjen, og sørg for at du veier maten for en mer nøyaktig måling.

Sist, men ikke minst – ikke glem å leke med katten din. Aktivitet er den beste måten å unngå overvekt.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.