Hvordan håndtere kattetoalettet

Å få katten din til å bruke kattetoalettet kan være utfordrende, men det er noen trinn du kan følge for at det skal gå så knirkefritt som mulig, både for deg og katten din.

 

Hvor mange kattetoaletter?

Hvor mange kattetoaletter du burde ha, er ganske enkel matematikk. Du bør alltid ha ett kattetoalett per katt, pluss en. Hvis du bare har én katt hjemme, kan det holde med ett kattetoalett. Hvor mange kattetoaletter du trenger avhenger også av hvor stort hjem du har. Hvis du har en relativt liten leilighet og én katt, holder det mest sannsynlig med ett kattetoalett. Hvis du på den andre siden har et hus med flere etasjer, bør du ha flere kattetoaletter, selv om du bare har én katt. Å gå fra soverommet i øverste etasje, ned til kattetoalettet i kjelleren er langt for en katt, spesielt for en kattunge eller en eldre katt. Risikoen er da at katten finner et annet sted i huset for å gjøre sitt fornødne, i stedet for å gå hele veien til kattetoalettet.

Hvis du har flere katter bør du som nevnt over ha et kattetoalett per katt, pluss et ekstra. Katter kan ofte bli veldig territorielle og kan prøve å gjøre krav på et av kattetoalettene. Det kan også skje at en katt ikke vil bruke toalettet rett etter at en annen katt er ferdig.

Hvis du har to kattetoaletter - sørg for at de ikke er plassert ved siden av hverandre. Katten kan se på det som ett stort kattetoalett, og avføringen kan havne på gulvet.

Hva slags type kattetoalett?

Når du skal velge kattetoalett er det noen ting du bør vurdere. For det første; størrelse. Generelt sett kan man si at jo større, jo bedre, siden katten din vil få bedre plass. I det minste bør kattetoalettet være 1,5 ganger større enn kattens lengde fra snute til basen av halen, sånn at det er nok av plass til å gå inn, snu seg rundt, grave og å gå ut.

Noen kattetoaletter har lokk, noe som kan være estetisk bedre for eieren. Men, mange katter er ikke så glade i det. Det begrenser dem på en sånn måte at de kan få problemer med å bevege seg rundt for å finne det perfekte stedet å gjøre fra seg. Skye katter på den andre siden vil nok sette pris på litt privatliv når de skal gjøre sitt fornødne, og et toalett med lokk kan i disse tilfeller være en god idé.

Et kattetoalett med lokk kan være lettere å glemme å rengjøre, og det kan også lukte mer på innsiden. Når kattetoalettet blir illeluktende og skittent, kan det være at katten din ikke vil bruke det, og i stedet finner et annet sted i huset å gjøre fra seg.

Noen katter setter seg ikke langt nok ned når de urinerer, dette er vanligere blant hunnkatter. I de tilfellene kan katten din urinere utenfor toalettet, selv om den var inne i toalettet. Et kattetoalett med for eksempel høyere kanter kan være et bedre forslag. Høye kanter er dog ikke bra for eldre katter, siden de kan få problemer med å gå inn i toalettet.

Hva slags sand?

I naturen vil katter gjøre fra seg i jord eller sand. Å bruke noe som ligner på det er det best. Velg en myk sand som klumper seg og som ikke lukter. Sand som klumper seg, gjør det også enklere å plukke opp når man skal rengjøre. Å velge en sand med tilsatt lukt er ikke å anbefale. Lukten er ikke bra for verken katten din eller deg – begge kan utvikle astma. Rengjøring av kattetoalettet jevnlig er en bedre måte å holde vond lukt borte.

Eldre katter eller katter som har sensitive poter, bør ikke ha hard sand.

Hvor skal man plassere kattetoalettet?

På et lite sted kan det være utfordrende å finne et sted for kattetoalettet som fungerer for både deg og katten din. Et område uten teppe er å foretrekke, siden det blir lettere å rengjøre rundt. Baderommet, vaskerommet eller kjelleren er vanlige steder å sette det. Kjøkkenet kan også være et bra sted, for eksempel i nærheten av søppelkassen.

Se etter disse egenskapene når du skal velge hvor kattetoalettet skal stå:

1. Et hjørne - der kan katten ha et overblikk over hva som skjer, og litt privatliv imens kattetoalettet brukes.

2. Ikke i nærheten av kattens (eller din) mat og vann.

3. Ikke i nærheten av kattens seng, eller din seng.

4. Et rolig sted, ikke i nærheten av bråkete omgivelser eller bråkete utstyr i hjemmet.

5. Et område som er lett å komme til, både på dagen og om natten.

Kattetoalettet bør ikke flyttes på. Siden katter liker rutiner og ikke er så glad i forandringer, så behold kattetoalettet på det samme stedet, så slipper katten å bli forvirret.

Hvor ofte skal jeg rengjøre?

En gang daglig er det korte svaret, minimum. Etter du har fjernet urin og avføring, kan du tilsette litt ny sand hvis det er nødvendig. Selve kattetoalettet bør rengjøres hver 1-4 uke. Bruk kun såpe og varmt vann. Rengjøringsprodukter med sterk lukt eller kjemikalier bør unngås. Hvis du har sand som ikke klumper seg, trenger du å bytte ut sanden fullstendig hver uke.

Hvis du har problemer med å få katten din til å bruke kattetoalettet, bør du ta kontakt med din veterinær

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.