Vaksinere katten

Hvilke vaksiner må kattungen min få, og hvordan skal jeg vaksinere katten min i fremtiden? For å holde katten din frisk, er det viktigste du kan gjøre å sørge for at katten din får alle anbefalte vaksiner.

VAKSINEANBEFALINGER

Vaksineanbefalingene er stadig under endring, da disse baseres på internasjonal forskning. Ny kunnskap om vaksiner vil være med på å endre anbefalingene, og det kan være vanskelig å holde seg oppdatert til enhver tid. AniCura jobber for å være faglig oppdatert, og hele tiden komme med de nyeste anbefalingene.

Prinsipper bak vaksineanbefalingene: et foster i magen til mor vil få overført en liten andel antistoffer, og når kattungen er født, får den enda mer antistoffer overført fra morsmelken (maternale antistoffer). Disse antistoffene beskytter kattungen mot sykdom i starten av livet. Samtidig vil de redusere effekten av vaksiner som gis de første leveukene, og dette vil gjøre at vaksinen ikke er like effektiv, slik at ikke kattungen produserer nok egne antistoffer. I de ukene hvor det ikke lenger er nok antistoffer fra mor til å beskytte kattungen mot infeksjon, men nok til å blokkere kattungens evne til å produsere egen immunrespons mot vaksinen, kalles kattungens ”mottakelighetsvindu". Før trodde man dette var når kattungene var 8-10 uker, men ny forskning har vist at noen kattunger har antistoffer fra mor helt opp i mot 15 uker, det vil si at det ikke er nok å vaksinere siste gang ved 12 uker. Mengden maternale antistoffer kan variere, også innad i kull.

Grunnvaksinasjonen av katter gjøres i tre omganger, den første når katten er 8 uker gammel, så ved 12 og 16 ukers alder. Den neste vaksinen anbefales og gis ved 6 måneders alder. Deretter vaksineres katten årlig mot katteinfluensa og hvert 3. år også mot kattepest. For unge katter er kattepest en alvorlig og dødelig sykdom. Sykdommen kan utvikle seg svært hurtig, og døden kan inntreffe etter noen få timer. Katteinfluensa kan i verste fall ha et veldig alvorlig forløp.

Både kattepest og katteinfluensa er veldig smittsomt, og selv innekatter har en risiko for å smittes indirekte via mennesker og gjenstander, og bør derfor vaksineres.

For katter som skal reise utenlands kreves ytterligere vaksinasjoner. I følge Mattilsynet og øvrige EU-lands regelverk skal katten være vaksinert mot rabies og ha et EU-pass. Her kan du lese mer om reise med katt

Vi i AniCura anbefaler å følge dette vaksineintervallet:

  • 8 uker: katteinfluensa + kattepest
  • 12 uker: katteinfluensa + kattepest
  • 16 uker: katteinfluensa + kattepest
  • 6 måneder: katteinfluensa + kattepest (*)
  • 18 måneder/1,5 år: katteinfluensa
  • Deretter anbefales katteinfluensa årlig (første revaksinering ved 2,5 års alder), og kattepest hvert tredje år (første revaksinering ved 3,5 års alder)

De fleste velger å kastere sin katt ved 6 måneders alder. Vaksine kan gis i forbindelse med dette, men forhør deg hvilke rutiner din faste klinikk har. 

Dersom kattungen kommer fra et miljø med høyt smittepress, eller det er tvil om mors beskyttelse gis første vaksine helst ved 6 ukers alder. 

Den viktige årlige helsekontrollen gjøres alltid samtidig med vaksinen.

Anbefalingene over er generelle, og individuelle tilpasninger kan være nødvendig. Spør din faste veterinær om hvilke vaksiner din katt trenger.

(*) Hovedmålet med vaksine ved 6 måneders alder er å sørge for beskyttelse hos de individene som ikke har respondert optimalt på de tidligere vaksinene. For å sørge for at disse individene potensielt ikke går ubeskyttet til de er 1 år, er den nye anbefalingen til AniCura å fremskynde denne vaksinen til katten er 6 måneder gammel, i stedet for 1 år som var anbefalingen tidligere.

Bivirkninger

Det hender at katter får bivirkninger i 1-2 dager etter vaksinasjonen, i form av en lett, øm hevelse på injeksjonsstedet og noen ganger får de også feber. I sjeldne tilfeller kan katten rammes av en overfølsomhetsreaksjon som kan være alvorlig. Ta i så tilfelle kontakt med veterinær umiddelbart.

ANIPLAN

Dersom katten er AniPlan-medlem er den årlige helsekontrollen og vaksinen inkludert i abonnementet. For kattunger anbefaler vi AniPlan Kattunge, der alle de nødvendige vaksinene for kattens første leveår er inkludert.

 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.