Hvordan gjøre hjemmet ditt kattevennlig

Visste du at trivselen og livskvaliteten til katten din I stor grad avhenger av hjemmet den bor i? Her får du noen tips på ting du enkelt kan gjøre for å legge til rette for et hyggelig katteliv.Det er et faktum at katter er veldig territorielle. Dette innebærer at miljøet rundt dem betyr veldig mye for dem. Man kan til og med si at for dem er hjemmiljøet viktigere for dem enn det du er. Med dette i mente, er det viktig at hjemmet deres og alt katte-relatert utstyr er godt gjennomtenkt. Dette er ting som er viktige for alle katter, men især katter som tilbringer all sin tid innendørs.

Hvordan prioritere din katts behov

Det er lett å falle inn i gammel vane og utgå fra menneskeperspektiv når man vurderer hva som er viktig for trivselen til katten sin, men husk at katter er komplekse skikkelser med andre behov enn oss. For å skape et miljø som passer katten din, handler det ikke bare om å tilby mat, husly og kjærlighet – det er noe mer komplisert enn som så. Det er i tillegg viktig at miljøet er både stimulerende og trygt.

En ting å huske på er kattens behov av å få lov til å utforske omgivelsene sine på forskjellige høydenivåer, de vil ikke være tilfreds med å kun oppholde seg på bakkenivå. Du må og finne ut av hva slags dokasse og kattesand den liker, hva slags soveplass den foretrekker og hvor beste plass for klorebrett og matplass er. For å gjøre en strikt innekatt lykkelig, er det avgjørende å lage hjemmet stimulerende og utfordrende nok, til at katten får dekket alle behovene sine. Ved å gjøre det, vil du senke risikoen for adferdsproblemer og uro knyttet til kjedsomhet og inaktivitet.

Hva er et kattevennlig hjem?

I utformingen av et kattevennlig hjem vil det trolig være nødvendig å gjøre noen kompromisser med interiørarkitekten i deg. Selv om katter er tilpasningsdyktige dyr, trenger de noen godt egnede områder og plasser hvor de kan føle seg trygge og tilfreds. Dette kan innebære et sted å sitte og overvåke omgivelsene sine, et sted å sove eller gjemme seg og forsvinne en stund.

For et trygt kattehjem er det viktig å være klar over hva slags planter, produkter og utstyr som er farlig eller giftig for katt. Planter som tulipaner og liljer, sjokolade, skokrem, rengjøringsprodukter, medisiner til mennesker og skjønnhetsprodukter er alle eksempler på ting som kan være farlige for katten. Pass på å gjøre en risikovurdering av hjemmet og boarealet til katten, og kvitt deg med eller sett vekk ting som utgjør en risiko. Husk at katter er veldig nysgjerrige dyr, som vil ta enhver mulighet til å utforske og undersøke alt som ser interessant eller annerledes ut, spesielt mens de er unge.

Vann- og matstasjon

Det finnes gode måter å gjøre mat og vannstasjonen best mulig for katten din. Først og fremst er det viktig at plassen hvor du plasserer det, er på en rolig plass som ikke er alt for nærme dokassen. Vi hadde heller ikke likt å spise maten vår inne på badet, ikke sant? Du bør og passe på at skålene for vann og mat holdes litt adskilt.

Når det kommer til materialet skålene er laget av, er det verdt å vite at mange katter misliker plastikk. Velg heller en skål laget av glass, keramikk eller rustfritt stål. I det fri vil katter velge å drikke vann fra vannkilder hvor de klarer å ha oversikt over omgivelsene sine, og hvor de ikke kommer borti ting med værhårene sine. Prøv å plassere vannskåler på forskjellige plasser i hjemme, og se hvor katten din foretrekker å bruke dem. Hvis katten din ikke er så flink til å drikke vann, kan du gjerne oppmuntre til større vanninntak med en vannfontene. Har du mer enn en katt er det viktig at de har mulighet til å spise og drikke alene fra egen skål. For innekatter er det og viktig med en skål med kattegress, da inntak av gress hjelper dem å fordøye håret de får i seg når de vasker seg.

Seng og hvileplass

Katter sover en stor del av livet sitt. Derfor er det viktig å tilby dem flere soveplasser å velge mellom. De trenger ikke å være dyre kattesenger, de fleste katter nøyer seg gjerne med en koselig sofakrok, på en stol eller en seng. Et pledd eller annet mykt underlag med kjent lukt av eieren vil gi dem en trygghetsfølelse og hjelpe dem å slappe av. Hvis du kjøper en katteseng, plasser den gjerne nærme en varmekilde eller et sted med mye sollys hvis du har en korthåret katt. For katter med lang pels er det bedre på et litt kjøligere sted. De færreste katter liker å sove på gulvet, og trenger derfor egnede plasser litt høyere opp i hjemmet.

Det er også lurt å legge til rette for steder hvor katten kan trekke seg tilbake for litt alenetid. Et rolig sted hvor det ikke er noe særlig trafikk, hvor katten kan føle seg usett og gjemt. Husk å ikke forstyrre katten når den er på gjemmestedene sine. Siden katter er gode til å klatre, kan en plass høyt opp i rommet være godt egnet, der kan de ligge og speide ut over omgivelsene sine. En trapp kan være et godt sted, eller kanskje en garderobe eller et høyt klatrestativ med forskjellige nivåer og gjemmesteder. Et slikt stativ er og veldig lurt hvis du ønsker å unngå kloring og skader på andre møbler i hjemmet, siden katter har behov for å klore for å vedlikeholde klørne sine og markere territorium. Noen katter liker horisontale klorebrett, mens andre liker dem vertikale. Hvis du fester klorebrettet til veggen, må du passe på at det sitter høyt nok til at katten får strukket ut hele kroppen når det brukes.

Kattekassen

Kassen bør være 1,5 ganger så lang som katten er, ha høye kanter og den bør fylles godt med kattesand, gjerne til 5 cm dybde. En stor transparent plastboks kan være et godt og billig alternativ til en tradisjonell kattekasse. Velg helst sand uten tilsatt lukt, som danner klumper når katten gjør fra seg. Kasser med lokk er ikke optimalt for alle katter, især ikke hvis du har flere katter, da dette kan være stressende for dem.

Plasseringen av kassen er meget viktig. Sett den vekk fra vinduer som går helt ned til gulvet, områder med mye trafikk og aktivitet, samt vekk fra stedet hvor katten spiser. Minst en kasse per katt i hjemmet anbefales. Hold kassen ren og pen. Den bør tømmes daglig for urin og avføring, og sanden bør skiftes ukentlig.

Stimuli og leker

Da katten trenger å få utløp for sine naturlige jaktinstinkter vil leker og utfordringer være både viktige og morsomme for katten. Det er nesten umulig å finne en leke som absolutt alle katter vil like, men de som ser, kjennes ut og beveger seg mer som et naturlig «bytte», vil ofte være de mest populære. Hvis de i tillegg lukter av kattemynte, blir de ofte enda langt mer attraktive.

Enkle ting som en bit papir knyttet til en tråd kan være like morsomt som noe du får kjøpt i butikk, så du kan gjerne være kreativ med ting du har hjemme og ikke være redd for å teste nye ting innimellom. En uforanderlig og helt forutsigbar tilværelse kan være stressende for en katt, så forandring er en god ting.

Husk at lekene bør skiftes ut innimellom. Katter går gjerne lei dem ganske raskt, spesielt hvis lekene blir liggende fremme på gulvet. Ved å gjemme dem bort i perioder, for så å ta dem frem til lek, vil de fort bli mer attraktive igjen.

NB! La aldri katten leke med gummibånd, tråd eller lignende ting som de kan svelge.

Verden utendørs

Hvis du har en strikt innekatt er det viktig at den får mulighet til å se på verden via et eller flere vinduer. Fra vindusbrettet vil den ligge og overvåke verden utenfor og følge med på dyrelivet som er der. Det er og viktig å slippe inn frisk luft i hjemmet. Vær da forsiktig så at katten ikke klarer å komme seg ut via åpningene for lufting, spesielt hvis dere bor høyt oppe.

Hvis katten din får lov til å leke på balkong eller i hagen, anbefales inngjerding for økt sikkerhet. Innenfor gjerdet kan katten trygt leke uten risiko for farer utenfra. Noen katter liker å gå tur ute i sele og bånd. Det vil da være viktig å la katten avgjøre tempo, og å være oppmerksom på om den virker stresset eller puster med åpen munn. Ta den med inn igjen med en gang i så fall.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.