Ting du må tenke på før du skaffer deg en katt

Har jeg det som trengs for å skaffe en katt og passer min livsstil for katten? Her er noen ting du må vurdere og ha i bakhodet før du skaffer deg en katt.

 

For det aller første; katter er dyr som trenger å behandles med respekt og kjærlighet, som alle andre levende skapninger. Ved å skaffe deg en katt kjøper du ikke en ny søt ting som skal ligge rolig i sofaen eller et morsomt nytt leketøy å leke med i noen måneder før du gir katten videre. Det å eie et kjæledyr er et stort ansvar som krever av både din tid og mye av din oppmerksomhet.

Grunnene for å skaffe seg en katt er forskjellige. Noen er ute etter en kosete venn til hjemmekontoret, andre vil ha en selvstendig utendørskatt og andre igjen vil ha et nytt lekent familiemedlem full av energi og artige påfunn.

Det viktigste er å velge en rase som passer til dine ønsker og din livsstil. Det finnes mange katteraser med mange forskjellige karaktertrekk, fra de helt selvstendige som klarer seg mye selv, til de individene som nærmest trenger din konstante oppmerksomhet.

Du må huske på at selv om man velger en spesiell rase er det ingen garantier for at din katt vil oppføre seg akkurat slik rasestandarden sier. Alle katter er sitt eget individ som formes av sine arvede personligheter, omgivelsene de er i, og deres tidlige erfaringer i livet. Dette kan forme katten til å bli fryktløs eller nervøs, selvsikker eller usikker i møte med mennesker og omgivelser.

Nettopp på grunn av dette er det lurt å starte med å finne ut og forstå dine egne forventninger og håp for ditt nye kjæledyr. Hvilken type katt passer best med din livsstil, familie-, jobb- og hjemmesituasjon? Er dette din første katt eller har du andre kjæledyr? Noen katter kommer godt overens med barn, andre katter og andre kjæledyr, mens andre katter blir stresset av dette og vil reagere annerledes enn om de var alene.

Selv om katter krever relativt lite «vedlikehold» sammenlignet med hunder, trenger de fortsatt rikelig med kjærlighet og stell for å ha et godt liv.

De selvstendige kattene passer gjerne bedre inn i en travel hverdag og den moderne familien og livsstilen enn hunder, siden hunder krever flere daglige turer og mer trening. Katter passer ofte også bedre inn i mindre hjem og leiligheter, de klarer seg også bedre hjemme alene enn hunder.

Som katteeier er det en del ting du må både gjøre og skaffe:

  • Din katt trenger masse menneskelig selskap og selvfølgelig kos.
  • Regelmessige og passende måltider og en konstant tilgang på friskt, rent vann.
  • En fin og ren soveplass.
  • Daglig rensing av toalettet.
  • Et sted hvor katten kan kvesse klørne sine.
  • Et trygt og stimulerende miljø.
  • Regelmessig pelsstell, avhengig av rasen du velger.
  • Regelmessige vaksinasjoner mot vanlige kattesykdommer.
  • Behandling mot flått og innvollsorm når nødvendig.
  • Besøk til veterinæren når katten viser tegn til sykdom.
  • ID-merk din katt og skaff en god forsikring.
  • Kastrer katten din med mindre den skal brukes i avl.

Når du har innstilt deg på å gi det som trengs og anskaffe det du må ha, er det på tide å bestemme seg for en passende rase. Om du jobber hele dagen og kun kan gi oppmerksomhet på netter og helger burde du velge en selvstendig katt med mindre behov for menneskelig kontakt. Om du føler du ikke har tid til daglig pelsstell, er ikke en langhåret rase som f.eks. perser noe for deg. Det er også viktig å huske på at noen katter har behov for å vite eksakt hva som skjer for å kunne føle seg trygge, andre liker ikke besøk, mens andre igjen elsker å møte nye mennesker.

Det å introdusere en katt inn i en ny familie med barn kan være vanskelig dersom det er en voksen katt uten tidligere erfaringer med barn. I disse tilfellene må du ta tiden til hjelp og la akklimatiseringsperioden ta den tiden det tar. Det viktigste er at du, som forelder, lærer barna dine hvordan de skal møte, håndtere og behandle en katt riktig. Nøkkelen er å lære barna å være varsomme og respektfulle ovenfor andre skapninger slik kan det formes sunne relasjoner.

Les om de forskjellige rasene, snakk med erfarende oppdrettere og veterinærer for å få hjelp på veien til å finne en rase for deg og din livsstil. Og husk – det finnes en katterase for nesten alle.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.