Eosinofilt granulomkompleks hos katt

Eosinofilt granulom er en spesiell type hudbetennelse som fremfor alt rammer allergiske katter. Andre varianter for sykdommen er eosinofilt magesår og eosinofilt plakk.

Eosinofilt granulomkompleks hos katt

Hudtilstanden eosinofilt granulom har fått sitt navn fra de hvite blodcellene kalt eosinofile granulocytter, som er involvert i allergiske reaksjoner. De er en del av immunsystemet og bekjemper parasitter. Ofte har tilstanden blitt utløst av at katten blir utsatt for noe som den er allergisk mot, enten i fôret sitt eller i omgivelsene.

Symptomer

Eosinophilt granulomkompleks består av tre varianter av hudforandring: i tillegg til de såkalte granulomene, kan også magesår og plakk oppdages. Hudforandringer forekommer vanligvis i avgrensede hudområder rundt eller i munnen, på magen eller i lysken og på innsiden av lårene. Huden eller slimhinnene i munnen blir hovene og tykke, fargen kan være rød eller gul, og sår kan oppstå. Katter kan være upåvirket av eosinofilt granulom på overleppen, men hudendringer på andre deler av kroppen har en tendens til å være forbundet med kløe.

Diagnose

Eosinofilt granulom har et typisk utseende, og når det befinner seg i noen av områdene nevnt ovenfor, stiller veterinæren ofte en sannsynlighetsdiagnose. For en sikker diagnose må imidlertid en vevstest (biopsi) analyseres på et laboratorium. Fordi tilstanden vanligvis har en allergisk bakgrunn, er allergitester (prikktest) eller en eliminasjonsdiett med lav-allergent fôr to andre undersøkelser som kan være relevante.

Behandling

På et akutt stadium behandles katten med kortison i tablett- eller injeksjonsform. For å unngå at tilstanden kommer tilbake, bør man imidlertid utrede eventuelle allergier og så langt det er mulig forhindre at katten blir utsatt for stoffer som den er allergisk mot. Det finnes tilfeller der det ikke mulig å avgjøre hva katten er overfølsom mot, og i disse tilfellene kan gjentatt eller langvarig kortisonbehandling være nødvendig.

 

Prognose

Avhengig av hva den underliggende årsaken til at katten først får eosinofile granulom er, samt om det er mulig å identifisere og fjerne allergener (stoffer som katten har en allergisk reaksjon på), varierer prognosen noe. Noen katter vil behøve langvarig behandling med kortison.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.