Generelt

Analsekkene ligger på hver side av analåpningen. Med en kort og smal kanal, munner de ut i anus og kan ses som to svarte prikker. Analsekkene er kjertler som produserer et kraftig illeluktende sekret med varierende farge og konsistens.

Analsekksekretet er trolig en måte for kattene å kjenne hverandre igjen på, men også mest sannsynlig brukt som en forsvarsmekanisme som hos stinkdyr. Innholdet i analsekkene tømmes normalt sett ut samtidig med avføring, men også om katten blir veldig redd.

Årsak

Overfylte analsekker er vanlig forekommende hos katt. Svært fylte analsekker kan ses eller kjennes som små kuler på hver side av analåpningen. Når innholdet i sekkene blir stillestående, kan det utvikles en infeksjon. Videre kan dette føre til at en byll utvikles ved siden av analåpningen og denne kan sprekke dersom ikke analsekken tømmes. 

Symptomer

Vanlig forekommende symptomer ved problemer med analsekkene er at katten aker på bakdelen og slikker eller biter seg ved haleroten/analåpningen. Sekretet i analsekkene kan bli blodig, seigt, kornete og tyktflytende.

Det finnes også andre sykdommer som kan gi analkløe. Eksempler på dette er betennelser i endetarmen samt adferdsproblemer med overdreven slikking bak.

Behandling hos veterinær

Ved overfylte analsekker, eller ved tette kanaler, må katten få hjelp til å tømme og spyle ut innholdet av analsekkene. Vanligvis kan dette utføres mens katten er våken, men ved smerter kan det være nødvendig med beroligende og smertelindrende medikamenter. Dersom katten har gjentakende, alvorlige problemer, kan analsekkene opereres bort.

 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.