Magekatarr hos katt

En vanlig årsak til oppkast er magekatarr (gastritt). Det innebærer at kattens mageslimhinne er betent. Magekatarr kan være både akutt og kronisk, sistnevnte innebærer at den har pågått i mer enn tre uker.

Det finnes også andre årsaker til oppkast hos katt, les mer under oppkast hos katt.

Symptomer

Symptomer på magekatarr er oppkast, buksmerte, redusert appetitt samt at katten vil være for seg selv.

Årsak

Katten kan få magekatarr av at den har spist noe den ikke skulle ha spist. Det kan også være noe i fôret som gir en overfølsomhetsreaksjon i magesekken. Det er langt i fra alltid at man klarer å finne årsaken til kronisk magekatarr hos katt. Fremmedlegemer kan også sette seg fast i magesekken og forårsake en kronisk magekatarr.

Visse legemiddel kan gi akutt magekatarr som f.eks antiinflammatorisk medisin og visse antiotikatyper. Dersom katten får oppkast i forbindelse med medisinering bør behandlende veterinær kontaktes.  Dersom oppkast oppstår i forbindelse med bruk av antiinflammatoriske legemiddel, bør behandlingen avbrytes umiddelbart!

Selv en del systemiske sykdommer kan lede til magekatarr som f.eks akutt eller kronisk nyresvikt og hypertyreose.

Diagnostikk

Akutt magekatarr kan i verste fall føre til magesår der katten kan bli veldig syk. Man kan diagnostisere magekatarr eller magesår ved å undersøke mageslimhinnen gjennom et fiberendoskop.

Behandling

Akutt magekatarr hos ellers friske katter kan behandles ved å følge diettråd ved oppkast/diaré. Har katten andre sykdommer, står på medisiner eller om magekatarren har en mer kronisk karakter, bør veterinær kontaktes for videre utredning og behandling. Ved vedvarende oppkast bør veterinær alltid kontaktes!

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.