Ernæring til hund og katt

Ernæring og kosthold er veldig viktige faktorer for å opprettholde god helse og forebygge sykdomstilstander hos kjæledyrene våre. En balansert diett som er lagt opp etter livsstadium eller den enkeltes behov vil støtte opp om dyrets sunnhet og vitalitet. Hvilke behov har hund og katt, og hvordan velge riktig fôr?

Hvilke behov skal dekkes?

Ulike dyrearter har ulike ernæringsbehov. Katter er fysiologisk sett kjøttetere, det vil si at de er tilpasset en diett bestående hovedsakelig av animalske proteiner. Derfor er det blant annet livsviktig for katter at de får i seg nok av aminosyren taurin gjennom kosten, da de ikke produserer denne aminosyren selv. Av den grunn skal man ikke fôre katter på hundemat, fordi hundemat ikke er tilsatt nok av denne aminosyren i forhold til kattens behov.  

Hunder har også tilpasset seg livet med mennesker i større grad, og kan spise fôr hvor en større del av energien kommer fra karbohydrater enn kjøttetere kan.

Ulike raser har også ulike ernæringsbehov, og dyret har ulike behov til næring opp gjennom oppveksten.  En valp trenger mye energi og protein fordi den skal vokse, mens en voksen hund blir lett overvektig om man fôrer med for mye energi og protein. En valp av en stor rase skal ikke vokse for fort, da det øker risikoen for skjelettlidelser. Overvekt er et økende problem, og bør sees på alvorlig da det kan føre til sykdom hos dyret.

Hardt arbeidende hunder kan i harde perioder ha bruk for ekstra energi. De kan nyttigjøre seg fett som energikilde, så de kan ha nytte av fôr med høyere fettinnhold.

Man bruker også diett som del av behandlingen av mange sykdomstilstander. Korrekt ernæring kan da være en viktig del av behandlingen, og i noen tilfeller kan fôringen forhindre tilbakefall eller videre utvikling av sykdommen. Eksempler på dette kan være lever- eller nyrelidelser, allergi, urinvegsproblemer og leddsykdom. Spesialtilpassede fôr til sykdomstilstander kan kun kjøpes hos veterinær, da det er viktig med korrekt informasjon og eventuell diagnostikk i forkant.

Dersom dyret har vært skadet og er under opptrening/rehabilitering er ernæring ekstra viktig for godt resultat. Det er viktig at kroppen får i seg det den trenger av viktige næringsstoffer, for at celler skal fornyes, sørge for maksimalt oksygen- og næringsopptak og immunforsvaret styrkes. Proteiner er kroppens byggesteiner, og fett er hundens viktigste energikilde. Inntaket av mat må reguleres så dyret får i seg det den trenger, og ikke blir overvektig ved inaktivitet. Når den er under rehabilitering, er det ofte en periode med lite bevegelse.

Fôr som forebyggende behandling

Riktig ernæring kan faktisk betegnes som forebyggende behandling, og det kan  beskytte mot sykdommer. En balansert diett kan faktisk være nøkkelen til en sunn og frisk hund eller katt. Fôring kan for eksempel forebygge urinveisproblemer, tannsykdom, overvekt, hud eller pelsproblemer. I tillegg er selvfølgelig et korrekt balansert kosthold viktig for å ivareta normale biologiske prosesser, som et velfungerende immunforsvar eller en sunn mage-tarm kanal.

Riktig ernæring kan for eksempel være med å redusere unødvendig bruk av antibiotika – eks. ved akutt diaré. Eller det kan redusere behov for bruk av smertestillende.

Hvilket fôr skal jeg velge?

Akkurat som når det gjelder maten vi spiser – vi får det vi betaler for når det kommer til produkter og ingredienser. Det er viktig å fôre kjæledyr på et fôr som inneholder råvarer av god kvalitet. Mange av de billige fôrtypene man får kjøpt på supermarkeder, inneholder mye fyllstoff og lite næring per enhet, og hunden vil trenge mer mat for å få i seg det den trenger.

I våre butikker finner du fôr tilpasset dyrets behov, enten den er ung eller gammel, stor eller liten, tykk eller tynn. Vi har ulike fôrmerker å velge blant, men alle fôr vi selger er kvalitetsfôr som er komplette, inneholder råvarer av god kvalitet, og det ligger mye forskning bak sammensetning av fôrene.

Husk at også katter trenger fôr av god kvalitet for å holde seg frisk og sunn, tilpasset alder og aktivitetsnivå!

Om du trenger hjelp eller har spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Du finner din nærmeste AniCura-butikk her.

 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.