Overvekt hos katt

Overvekt og fedme er et stort problem for katter i den vestlige verden. Man regner med at omtrent halvparten av kattene er overvektige.

Akkurat som hos mennesker kan overvekt gi opphav til livsstilssykdommer og forkorte dyrets levetid. Fedme hos katt medfører økt risiko for diabetes, leddsmerter, hudsykdommer og svekket immunforsvar, og gir en økt belastning på indre organer og skjelett. Dessverre blir fedme ofte en del av en ond sirkel, ettersom det fører til mindre lyst til bevegelse og dermed minsket energibehov, som igjen bidrar til at overvekten øker.

Sykdom

Det finnes sykdommer som gir minsket forbrenning, men det er sjelden dette som er årsaken til overvekten. Som regel er årsaken for mye mat og for lite bevegelse. Kastrerte dyr har omkring 20 prosent lavere energibehov. Forhold som påvirker aktivitetsnivået hos dyret, som høy alder eller leddsmerter, øker også risikoen for overvekt.

Om katten din er overvektig bør den undersøkes av veterinær for å avgjøre om det finnes noen underliggende årsak til overvekten. Veterinæren kan også gi råd om hvordan katten bør gå ned i vekt, hvordan dette bør foregå og hvor lang tid det bør ta.

Fôring

Husk at lettfôr ikke er erstatning for slanking, men et hjelpemiddel til å beholde vekten hos katter som har lett for å legge på seg. For å få dyret til å gå ned i vekt bør man gi slankefôr og være veldig nøye med porsjonsstørrelsene. Dyresykehuspersonalet kan hjelpe til med å anbefale passende fôr og beregne størrelsen på porsjonene. Mange klinikker tilbyr også slankeprogrammer med regelmessig veiing.

Man bør redusere på godbiter og mellommåltid. Slankefôr har høyt fiberinnhold, noe som gir metthetsfølelse samtidig som blodsukkeret holdes på et jevnt nivå hele dagen. På grunn av økt fibermengde opplever mange at katten får større mengde avføring.

Mange synes at det kan være vanskelig å stå imot et dyrs bedende blikk, men man skal huske at det ikke bare er sult som får katten til å tigge mat. En del dyr er veldig matglade og spiser av gammel vane. Når katten tigger kan man heller leke med den eller aktivere den på en annen måte, så oppdager du kanskje at dette er minst like god belønning for dem som en godbit eller et ekstra måltid mat.

Mosjon

Hunder er oftest lettere å mosjonere enn katter, men det finnes noen knep for å hjelpe katten med forbrenningen. Å leke med ball, snøre, laserpeker eller liknende kan få fart på katten. Det kan også hjelpe at den får klatremuligheter, eller å sette matskålen høyt oppe, så katten må hoppe eller klatre for å få i seg kaloriene.

Søk gjerne råd hos din veterinær eller dyrepleier. Det kan være en tålmodighetsprøve å slanke dyret sitt, særlig en katt. Men dere har alt å vinne i form av positiv virkning for helsen og høyere livskvalitet i takt med at dyret kommer i form.

Sjekk din katts BCS - body condition score  her:

 

Tips til aktivisering av katten

Les denne artikkelen for fem tips til aktivisering av din katt. 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.