Tegn til smerter hos seniorkatten

Hvordan vet jeg om min seniorkatt har smerter? Når katten din blir eldre kan den endre oppførsel. For eksempel så kan den en gang så ville og lekne katten være mere interessert i å sove på sofaen enn tidligere. Det er viktig å kjenne forskjellen på normal og unormal katteadferd, da noen adferdsendringer kan skyldes smerte. Her er noen av de vanligste.

Katter er eksperter på å skjule smerter. Som katteeier må du være veldig observant for å kunne gjenkjenne tegn på at katten trenger hjelp og behandling. Endringer i adferdsmønster kan være tegn på smerte.

Dårlig pelsstell

En av de vanligste adferdsendringene som kan skyldes smerte hos eldre katter, er at de blir dårligere på egenpleie og pelsstell. Som du sikkert vet, er katter veldig opptatt av eget utseende, og prøver å holde seg så rene som mulig.

En vanlig lidelse hos katter over 10 år er osteoartritt. Det er en kronisk og smertefull sykdom i leddene som gjør at det for eksempel er vondt å bøye og å snu seg. Det er derfor vanskelig for katten å stelle seg selv. Den får smerter når den skal pleie nedre del av rygg, bekken og bakbeina, og det gjør at katten slutter å stelle seg. Dersom du ser symptomer som matt pels eller et generelt ustelt utseende, bør du kontakte veterinæren.

Oppførsel i kattekassen

Normalt sett er katter veldig nøye og renslige når det kommer til kassekassen. De fleste katter er nøye på plassering av kassen. Hvis katten din plutselig begynner å gjøre fra seg utenfor kassen andre steder i huset, kan dette være tegn på smerte. Dersom katten har vondt i nedre del av ryggen kan det være smertefullt og ubehagelig å klatre over sidene på kattekassen. Hvis dette problemet oppstår er det lurt å kontakte veterinæren for råd og behandling, og kanskje prøve en kasse som er åpen foran.

Å gå i trapper

Smerter i nedre del av rygg og bekken kan også gi problemer når katten skal gå i trapper. Tegn på det er at katten plutselig nekter eller nøler med å gå i trapper. Dersom kattekassen står i en annen etasje enn katten normalt oppholder seg kan det bli et stort problem.

Hopping og klatring

Et vanlig tegn på smerter er at katter som normalt sett liker å klatre på møbler eller hoppe opp i vinduskarmen, plutselig slutter med det. Noen begynner også å "be om" å bli løftet opp på plasser de tidligere greide å hoppe opp til. De unngår å hoppe opp og ned fra høyder, og tar heller flere små hopp enn et stort hopp. Dette er symptomer som bør sjekkes nøyere.

Andre tegn på smerte

Andre tegn som tyder på at seniorkatten din har vondt er at den mister interessen for leker den tidligere elsket, eller for fuglene og andre dyr utenfor vinduet. Den velger i stedet å ligge lenge på samme sted, eller gjemme seg under senga. Mange katter som har vondt liker ikke å bli båret eller kost med. Noen blir også aggressive når du tar dem på visse steder av kroppen. Andre varsellamper er at katten din legger seg ned for å spise eller drikke, eller hvis den slikker veldig mye på et sted slik at det blir hårløst.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.