Hvordan gi katten din litt ekstra hjelp med stellingen

Rengjøring av pelsen og klørne er viktig for katter, og de bruker en stor del av dagen til selvpleie. Men de fleste katter, spesielt langhårede, kan ha godt av den lille ekstra pleiehjelpen fra deg. Her er noen tips for din pleierutine.

Det er mye å hente når det gjelder å stelle katten din. For det første forbedrer det forholdet dere imellom og gir deg en bedre sjanse til å merke endringer i kattens oppførsel og allmenntilstand.

For en langhåret katt reduserer det også risikoen for tover og floker, og ikke minst mengden kattehår i hjemmet ditt. En vanlig huskatt eller en korthåret rase ikke har det samme behovet for hjelpen din, men de vil nok like litt ekstra oppmerksomhet og kos nå og da.

Lag en pleierutine

Studer kattens normale pleieoppførsel og start en daglig rutine basert på den. Et normalt tidspunkt for en katt å stelle seg er etter at den har spist. Etabler rutinen når katten din er kattunge, hold øktene korte og belønn god oppførsel med en godbit eller litt ekstra oppmerksomhet.

Hvis du har en innekatt (eller en utekatt med overgrodde klør), ikke glem å gå over klørne når de blir for lange og skarpe. Ta kontroll, men vær rolig og tålmodig. En daglig, kjent og forutsigbar stellerutine vil gi en mindre engstelig katt.

Hvordan stelle

Finn et sted som er behagelig for både deg og katten din. Det kan for eksempel være med katten på et bord eller en benk, med hodet vendt bort fra deg, eller sittende på gulvet med katten mellom bena eller i fanget. Bruk en børste eller en stålkam, avhengig av hvilken rase du har.

Det er noen områder på kattens kropp som den vil synes er mindre behagelig å få børstet, som bakbeina, magen og under halen. Begynn derfor å jobbe med områdene der de fleste katter liker å bli kammet, for eksempel rundt hodet og nakken. Flytt så til de litt mer ubehagelige områdene og avslutt med masse kos.

Å klippe negler kan kreve litt trening, spesielt når det gjelder å overbevise katten din om å holde seg i ro. Langt fra alle katter trenger å få klørne klippet, men ofte er det en god idé på eldre katter, eller om de er forvokste eller lett fliser seg opp. Utekatter trenger å ha naturlige klør for å kunne utføre normal adferd som å klatre og jakte. Bruk en klotang for katt, start sakte og skånsomt og belønn med godbit. Forsikre deg om at du ikke klipper for mye.

Vanskelige områder

Hvis du har en langhåret rase, kan det være en økt risiko for tover og floker hvis du ikke steller regelmessig. Større tover kan med fordel deles opp med en kam eller saks (vær forsiktig så du ikke kommer borti huden under), og vær alltid skånsom så du ikke lugger.

Hvis tovene er for store eller tette, er ofte den eneste løsningen være å klippe dem helt bort eller barbere dem. Vær alltid forsiktig når du bruker saks eller klippemaskin, og ikke nøl med å kontakte veterinæren din for veiledning.

Husk at tover og floker kan være veldig smertefulle for katten, så vær ekstra forsiktig når du prøver å løsne dem. Hvis det er veldig ubehagelig katten, må du kontakte veterinæren din for å få hjelp. Iblant er pelsstell under anestesi det beste for katten.

Husk også at hvis du har en gammel, overvektig eller syk katt, vil den kreve litt ekstra pleiehjelp. Stive ledd kan gjøre det vanskelig for katten å komme til, særlig på bakparten.

Unormal oppførsel i forbindelse med selvpleie

Hvis du merker en endring i kattens personlige hygiene, som dårlig eller overdreven pleie, kan dette være tidlige tegn på sykdom. Alopecia (hårløse områder) kan oppstå på grunn av intens slikking, eller dermatitt, dvs. betent eller skadet hud, kan være resultater av underliggende problemer. Kontakt veterinæren din hvis du oppdager forandringer i kattens pleieoppførsel.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.