Leddsmerter hos katt

Tenker du tilbake på tiden da Pus hoppet opp i sengen og vekket deg om morgenen, satt i vinduskarmen og kikket ut, eller plutselig «hjalp deg» med matlagingen oppe på kjøkkenbenken?

Det er ikke bare alder og latskap som gjør at det nå kanskje er lenge mellom disse stundene. Det kan være smerter fra ledd og muskulatur, og den kan kanskje lindres!

Katter er smidige og klarer ofte å kamuflere sine bevegelsesproblemer godt. Der hunder gjerne halter når de får leddsmerter, ser vi oftere adferdsendringer hos katter i stedet.

En av to katter over seks år har smerter fra et eller flere ledd.

 

Hva skal du se etter?

  • Endret bevegelsesmønster. Katten vegrer seg fra å hoppe opp i høyden. Den virker stivere og mindre smidig i bevegelsene.

Nedsatt aktivitetsnivå. Katten leker og jakter mindre, og den ligger lengre på det samme stedet. Den sover mer.

Dårligere rengjøring av pelsen. Flassende, matt pels, særlig på steder den ikke kommer til som ved haleroten.

Endringer i temperamentet. Gjerne til det verre. Mer irritabel, mindre tålmodig med mennesker eller andre dyr i husholdningen, eller mer tilbaketrukket og tilsynelatende uinteressert.

Hva kan du gjøre?

Spør din veterinær. Undersøkelser vil kunne vise opphavet til forandringene, og gi deg svar på om de er smerterelatert. Det finnes flere preparater som kan hjelpe og lindre, både smertestillende, kosttilskudd og riktig fôr. Hvem vet, kanskje får du hyggelig kattebesøk i sengen igjen?

 

Du kan lese mer om leddsmerter hos katt her. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Prøv vår alderskalkulator. Kanskje trenger katten din en seniorsjekk

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.