Smertelindring av katt i forbindelse med operasjon

Det er viktig å behandle, og om mulig forebygge, smerte for at dyrene skal ha det så bra som mulig. Smertelindring er også viktig for at kattens normale kroppsfunksjoner, slik som å spise, drikke, sove og hvile, skal fungere som normalt. En god smertelindring medfører at katten får en raskere restitusjon og at sårhelingen går raskere.

Smertelindring gis vanligvis før det operative inngrepet. Grunnen til dette er at katten da får en mindre smerteopplevelse dersom smertelindringen skjer før smerten oppstår. Vanligvis gis smertelindringen i forbindelse med det beroligende legemidlet katten får før den legges i anestesi.

Legemiddel som brukes

Opioider

Opioider er narkotikaklassifiserte legemidler og brukes ofte til smertelindring av katter. Legemiddelet lindrer smerte svært bra og brukes derfor ofte ved beinkirugi og andre smertefulle inngrep. Katten blir som regel trøtt og døsig av opioider og kan få store pupiller. En del katter kan trekke seg unna, bli kvalme og ikke ville spise.

Antiinflammatoriske legemiddel

Disse legemidlene gir smertelindring ved å redusere hevelse og redusere betennelse i vevet.  Hos en del katter, med sensitiv mage/tarm, kan disse legemidlene forverre situasjonen og gi kvalme og diaré.
Antiinflammatoriske legemidler gis enten som injeksjoner under huden eller via tabletter og mikstur som man gir i munnen.

Det er viktig at man alltid opplyser veterinæren om hva katten eventuelt får ellers av andre medisiner. En del legemidler passer ikke sammen og kan gi bivirkninger.

Dette bør du tenke på

Dersom du som dyreeier får med deg tabletter hjem for smertelindring av katten, er det viktig at disse oppbevares utilgjengelig for barn og andre dyr.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.