Kattunger er nydelige og bringer mye glede med seg. I tillegg til garnnøster og klorebrett er det noen ting til du bør ha orden på. Vi hjelper deg! 

Vaksine

Kattunger skal ha sin første vaksine ved ca. 12 uker og deretter igjen ved 16 uker. Vaksinen beskytter mot katteinfluensa og kattepest. Ett år etter den siste vaksinen, settes samme vaksine igjen. Deretter vaksineres katten mot katteinfluensa årlig og kattepest hvert tredje år. Veterinæren hjelper deg med å holde oversikten, og en årlig helsesjekk er uansett å anbefale.

Ormekur

Hos oppdretteren vil kattungen få ormekur flere ganger de første månedene for å holde infeksjon med spolorm nede. Kattemoren får ormekur samtidig med kattungene for å redusere risikoen for ny smitte fra moren. Det er likevel nødvendig å gi kattungen ormekur en tid etter at den har forlatt moren, og har du en katt som skal gå ute, bør den få ormekur med faste intervaller. Snakk med veterinæren om dette, og om du ser orm i avføringen må du selvsagt ta kontakt med en gang. 

Pass og rabiesvaksine

Dersom katten skal til utlandet, må den ha sitt eget pass og være ID-merket. Skal katten lenger enn til Sverige, må den ha rabiesvaksine. Denne vaksinen kan settes tidligst når katten er 12 uker gammel og man må vente tre uker etter vaksineringen før man kan reise.

ID-merking

Vi anbefaler at du ID-merker katten din også om den ikke skal være med på utenlandsreise. ID-merkingen knytter katten til eieren og blir registrert i et nasjonalt register som hjelper til med å finne tilbake til eieren dersom katten skulle gå seg vill. ID-merkingen skjer ved at veterinæren setter en chip som veterinæren under huden på katten. 

Kastrering

Det er anbefalt å kastrere alle katter som det ikke skal avles på. Fordelen er at man reduserer antallet uønskede drektigheter, risikoen for bivirkninger av p-piller (f.eks svulster) og skader fra slagsmål. Vi anbefaler at kattungene er rundt 6 måneder ved kastreringen slik at de er ferdig vaksinerte og nok utviklet med tanke på narkosen. Ved behov kan kattene kastreres tidligere enn dette, snakk med veterinæren om eventuell økt risiko. Ettersom stoffskiftet reduseres etter kastrasjonen, er det lurt å regulere kattens fôrinntak og gå over til et lavenergi-fôr for kastrater etter operasjonen.

Ta kontakt med veterinær

La oss snakke om tenner!

Mange dyreeiere tror at vennen deres har en sunn og frisk munn, men de tar feil. Faktisk har 80 % av alle voksne hunder og katter problemer med tannhelsen, men det kan være vanskelig å vurdere for dyreeieren selv. Vi er her for å hjelpe vennen din med å få et sunnere smil!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.