Bør jeg kastrere kattungen min?

Visste du at to katter kan bli opphav til 200 katter på bare to år? Utfallet kan bli en flokk med katter uten eier og en økning i antall løskatter. I denne artikkelen guider vi deg gjennom viktigheten og fordelene med kastrering.

Kattunger kan bli kjønnsmodne allerede når de er fire måneder gamle. En hunnkatt som ikke er kastrert vil vise en særpreget løpetids-adferd i perioden vi kaller østrus. Atferden inkluderer å tilkalle seg oppmerksomhet, å gni seg mot møbler eller mennesker og også urinere mer enn vanlig. I denne perioden vil urinen inneholde hormoner og feromoner som tiltrekker seg hankatter.

Ukastrerte hannkatter beveger seg over store områder og markerer gjerne med urin med en sterk lukt. Hvis de finner en hunnkatt i løpetid vil de trolig markere området hun bor i og forsøke å pare seg. Hannkatter vil ofte komme i slåsskamp som kan medføre skade og risiko for å spre sykdommer til andre katter. I tillegg kan hannkatters store bevegelsesradius øke risikoen for at de ikke kommer hjem.

Fordeler med kastrering av katten

Ved å kastrere kattungen vil du ikke bare forhindre de problemene som er beskrevet ovenfor.  Du vil også bidra til å redusere antallet hjemløse katter og gi katten et lenger og sunnere liv. I tillegg vil kastrerte hunnkatter vil ha redusert risiko for å få jursvulster og infeksjoner i livmoren, mens hannkatter trolig vil havne i færre slåsskamper og være mer tilfredse med å være hjemme. 

Kastrer katten din så fort som mulig

En god huskeregel er å kastrere katten før den du lar den være alene utendørs for første gang. Det anbefalte tidspunktet for å kastrere katten er når den er mellom fire og seks måneder gammel. Kastrering er en rutineoperasjon med lav risiko for komplikasjoner og katten din vil vanligvis være i stand til å dra hjem noen timer etter inngrepet. De første timene etter operasjonen er det viktig at katten er varm og at den får tid til å komme seg.

Det er også greit å vite at en kastrert katt mister kjønnshormonene sine, noe som fører til en endring i stoffskiftet. Dette kan medføre økt vekt. For å unngå dette, bør du bytte til et spesialfôr for kastrerte katter som inneholder mindre kalorier.

Ved å kastrere katten vil du gjøre noe bra for både katten og deg selv. Her kan du lese mer om hvilke metoder vi bruker for kastrering av hannkatt og hunnkatt

 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.