Aktivisering av innekatt

Enten du har en innekatt eller en katt som i kalde perioder holder seg mye innendørs, er det fornuftig å ha en plan for aktivisering av katten. Fra naturens side er den vant med stimuli gjennom jakt og annen bevegelse, og for utfoldet seg fysisk på denne måten. Livet innendørs kan dessverre bli monotont og lite stimulerende.

Skrevet av
Sasja Rygg

Katter har godt av bevegelse, slik som vi alle har. Livet innendørs kan fort bli monotont for en pus som fra naturens side ønsker å klatre, jage, leke og bevege seg. 

Et alt for stillesittende liv er ikke godt for noen, heller ikke for katten. Fedme er en naturlig bivirkning siden man ofte har større kaloriinntak enn hva man klarer å forbrenne. Fedme i seg selv kan føre til livsstilssykdommer som diabetes, og tilstanden øker også ubehag og smerter ved artrose samt øker risikoen for problemer med urinveiene. I tillegg kommer spørsmålet om livskvalitet hos en understimulert katt. 

Lek, klatremuligheter og mosjon kan gjøre livet lettere for katten, både bokstavlig og i overført betydning. Og det trenger ikke alltid være de dyreste lekene som er de beste. Vi har snakket med by-kattene Kokos og Melis som bor i leilighet, men som likevel har en spennende hverdag!

Gleden ved å klatre 

Fra naturens side er katten en dyktig klatrer, selv om brannvesenet i blant må rykke ut for å redde en kattunge strandet i et tre. Når katten klatrer, får den brukt både store og små muskelgrupper i kroppen. Dette er fantastisk trening, og katter liker spesielt godt å nyte både oversikt og utsikt fra et høyt punkt. Hvorfor ikke legge til rette for klatring hjemme? 

På kjøkkenet hos Sverre og Ann Kristin er katter hjertelig velkomne i høyden, og matfar Sverre  har bygget inn hyller og planker de kan balansere og sitte på. Her får Kokos og Melis god oversikt over kjøkkenet, og finnes det dessuten finere pynt? Det samme er gjort i flere andre rom i leiligheten. 

Underholdning

Legg til rette for at katten din kan observere livet utenfor fra et trygt sted, enten gjennom et vindu eller på en godt kattesikret terrasse. Eller hvorfor ikke tilby hjemmeunderholdning? Youtube byr på mange katte-kanaler med svært spennende innhold. Her ser Kokos og Melis på fuglelivet i bakgården - på trygg avstand for alle involverte. Man kan jo alltids lokke fuglelivet litt nærmere tilskuerne med litt fuglemat på utsiden!

Husk å kattesikre vinduet om du har det åpent, en katt klarer å smyge seg ut de smaleste sprekker om det som er utenfor frister nok - der de kan sette seg fast eller falle ned.


Ingen tar skade av litt fisking fra utsiden av akvarieglasset heller. 

Tilfeldige leker

Alle med katt hjemme vet at det knapt er noe som slår en tom pappkasse når det gjelder å slå ihjel litt tid. Noen kasser har egne hull og krinkelkroker, og om ikke - hvorfor ikke også hjelpe litt til med å skjære ut ekstra hull og å legge litt godteri inni? Å gjemme mat eller bruke leker/matskåler konstruert for at katten skal måtte jobbe litt for føden, kan være en ypperlig måte å aktivisere på. 

 

Katter er nysgjerrige, og alt skal prøves. La det stå fremme gjenstander de kan hoppe opp på, krype ned i eller gjennom, gjemme seg under og prøvesitte. Endringer i innemiljøet er stimulerende! 

 

Ut på tur

Selv om man er en innekatt, er det helt i orden med en tur ut i blant! 
Om katten din ikke er vant med å være utendørs, kan du ta den i sele og koppel, og gå en tur. Kanskje holder det å sitte på en benk i parken i en halvtime? Eller som her, Kokos er med på tur rundt Sognsvann med matmor og matfar: 

Melis kan tilbringe timesvis i oppgangen med å hilse på forbipasserende mennesker og nabohunder. Går du for denne varianten, er det fornuftig å gjøre som Ann Kristin og Sverre har gjort, aliere seg med naboene så de ikke lar Melis slippe helt ut på egenhånd! 

Det finnes også flotte rygg/magesekker der katten får godt utsyn over verden rundt på turen samtidig som de sitter trygt. 

Lek med Pus

Kokos og Melis er heldige og har hverandre, men lite slår gleden ved å bli lekt med av en tobeint! Det kan være så enkelt som paipir i hyssing eller mer avanserte leker, men hva du nå enn velger, er tid sammen med deg tilbrakt i lek gull verdt. Og å avslutte med litt kos er heller ikke å forrakte. 

Lykke til! 

Ta kontakt med veterinær

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.