Hvilken katterase passer meg?

Å finne og å bestemme seg for hvilken katterase man skal velge kan være vanskelig. Her er en hjelpende hånd gjennom jungelen av forskjellige raser, størrelser og personligheter.

Noen mennesker tror en katt bare en katt uansett rase. Dette kan ikke være lenger fra sannheten. Personligheten til to huskatter kan variere veldig, og det er stor forskjell på personligheten til en perser og en bengalkatt. Du vil også oppdage at det er store forskjeller på karaktertrekk, størrelse og utseende på for eksempel en abyssiner eller en hellig birma til en maine coon eller tyrkisk van. Huskatter er blandingskatter, og svært vanlige i Norge. For å kunne si noe spesifikt om deres personlighet, må man kjenne foreldredyrene og deres bakgrunn.

Med rasekatter er det noe enklere, og ved å lese om de forskjellige rasene som du er interessert i og kanskje besøke oppdrettere eller venner som har disse katterasene, vil du få et mer detaljert bilde over denne rasens egenskaper. Det vil også hjelpe deg å bestemme om den spesifikke rasen passer deg og din familie.

Selv om vi ikke kan gi en grundig innføring i hver eneste rase som finnes, kan vi gi deg noen pekepinner som hjelper deg i valget.

Hva for slags oppførsel ønsker du fra en katt?

Alle katter er selvstendige jegere fra naturens side, men det kan være forskjeller i oppførsel avhengig av hvilken rase katten er. Noen raser er mer pratsomme, sosiale og aktive enn andre.

Derfor er det lurt å spørre deg selv hvor pratsom, sosial og aktiv du ønsker at din katt skal være. Vil du ha en rolig katt, en leken katt eller en nysgjerrig katt? Ser du etter en katt som er avhengig og vennlig, eller vil du ha en som er så selvstendig som mulig? Og hvor pratsom katt kan du håndtere?

Hva ser du etter når det kommer til utseende?

Noen liker at katten deres er liten og fluffy, mens andre liker store og korthårete katter. Noen mennesker synes at pelsstell er givende og en fin måte å ha kvalitetstid sammen på, mens andre synes det er vanskelig å finne tid til det.

Når det kommer til kattens utseende bør du nok finne ut hvilken størrelse katt som passer for deg, du bør også finne ut om du er allergisk og hvor mye tid du er villig til å bruke på pelsstell.

Så, vær ærlig med deg selv: vil du ha en stor, slank eller en mer gjennomsnittlig størrelse på din katt? Har du tid til daglig pelsstell eller er en gang i uken mer enn nok for deg?

Hvor og hvordan bor du?

Omgivelsene er en viktig faktor når det gjelder å velge riktig katt. Noen raser krever mer plass både innendørs og utendørs, mens andre katter er fornøyde med mindre plass. Det finnes også raser som passer bedre for familier med små barn og flere kjæledyr.

Tingene som er viktig å tenke på er hvordan dine hjemlige omgivelser er, om du har et stort hus med flere folk og dyr i familien, eller om du bor i en mindre leilighet for deg selv. Du må også tenke igjennom om du ønsker en katt som kun skal være innendørs eller om du også skal tilby din katt et trygt uteområde.

Resultatet

Når du har besvart disse spørsmålene har du mest sannsynlig et mye klarer bilde av hvordan du ønsker din fremtidige katt burde være og hva du ser etter i en katt.

Dersom du for eksempel ser etter en leken og vennlig innekatt som passer sammen med barn, kan en rase som maine coon, russisk blå eller ragdoll være passende. Om du drømmer om en katt som er veldig aktiv og selvstendig i et hjem uten barn, kan en tyrkisk van, siameser eller devon rex kanskje passe deg.

Uansett hva dine kriterier eller ønsker måtte være, finnes det med sikkerhet en katt som passer deg og din livsstil. Et godt råd for å få et godt forhold til katten og en lykkelig katt er å lese gjennom hva som er typisk for rasen og lære hva som er deres behov. Det er også viktig å huske på at noen katter trenger en tilvenningsperiode når det kommer til å leve med barn. Lær derfor barna dine hvordan man møter en katt, håndterer en katt og å alltid behandle katten med respekt.

PS! Ta gjerne vår rasevelger-test.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.