Hva koster det å ha en katt?

Mange katteeiere blir ofte overveldet over de faktiske kostnadene ved å eie en katt. Med litt fremsynthet og budsjettering behøver ikke disse tingene å komme overraskende på. Her er noen kostnader du bør planlegge for når du har en katt.

Som med alle andre kjæledyr, kommer det å eie en katt med en del kostnader som du må planlegge og budsjettere for. Normalt sett er en katt et mindre kostbart kjæledyr enn en hund, fordi hunder trenger mer stell, trening og som regel mer mat. En katt kan i mange tilfeller også bli så kostbar som du selv ønsker den skal være.

Det er umulig å forutsi det eksakte beløpet du vil måtte «ut med» i løpet av en katts liv. Det er flere variabler, som hvor du bor, hvor lenge den lever, om den holder seg frisk eller blir skadet, og hvordan din katt er. Mange katteeiere vil bli overrasket over hva det egentlig koster igjennom hele kattens liv.

Mat, godbiter, leker, toalett, bur, pelsstell produkter, medisiner, forsikring, vaksiner og annen veterinærbehandling. Dette er alle eksempler på vanlige utgifter for en katteeier. Som regel er det første leveåret til katten mer kostbart enn et gjennomsnittlig årene. Mot slutten av livet, kan det også være større utgifter forbundet til behandlinger av sykdom.

En gjennomsnittlig katt lever ca. 9-15 år. Det første året må du budsjettere for kattens kjøpspris (naturligvis), mat og annet utstyr, forsikring, vaksinasjon og helsekontroller og kastrering/sterilisering. Ofte er det rimeligst å adoptere en katt fra en redningsorganisasjon eller lignende, da er ofte katten allerede kastrert/sterilisert, ID-merket og vaksinert. Dette er derfor en fin måte å spare penger på for deg. Men uansett hva innkjøpsprisen på din katt var, må du vite at du har økonomi nok til å kunnen gi den den behandlingen den vil komme til å trenge i løpet av livet.

Når man eier en katt, er det et privilegium og et ansvar man må planlegge og budsjettere for. Det å kutte kostnader på fôr og kattesand er en dårlig måte å spare penger på. For eksempel om du gir din katt dårlig fôr kan dette føre til helseproblemer, som igjen resulterer i en dårligere livskvalitet for din firbeinte venn og høyere veterinærkostnader for deg.

Det samme gjelder når det kommer til å droppe årlig helsekontroller og droppe å ha en forsikring for din katt. Du slipper da utgiftene i nuet, men i det lange løp kan dette bli veldig kostbart. Ved å droppe vaksinasjoner og helseundersøkelser utsetter du katten din for unødvendige risker, og tillater at potensielle problemer ikke vil oppdages før det har gått lang tid.

Nå du kjøper en katt, eller hvilket som helst kjæledyr, må du være oppmerksom på kroniske helseproblemer. I noen raser er risikoen høyere enn andre, derfor er det lurt å lese nøye om de forskjellige rasene før du tar et valg. Problemene kan være allergier, diabetes, nyresykdom eller for høyt stoffskifte – alle sykdommer hvor behandlingene kan være kostbare.

Et annet aspekt som kan påvirke dine utgifter er om du har en innendørs eller utendørs katt. En utekatt er ofte mer kostbar siden den er utsatt for parasitter, aggressive dyr eller mennesker og andre farer. Innekatten er mer utsatt for å bli plaget med adferdsproblemer enn utekattene.

Alt i alt, kostnadene ved å eie en katt er ikke så høye sammenlignet med mange andre utgifter. Livet du får, og gleden du opplever sammen med din hårete venn vil mest sannsynlig gjøre det verdt hver eneste krone. Om du vil ha et mer nøyaktig overslag for diverse priser i ditt område ikke nøl med å kontakte den lokale katteforeningen, veterinærklinikken eller en godkjent oppdretter.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.