Vi har fått ny hjemmeside

Vi håper du liker den. Med alle store systemendringer kan det komme litt rusk i maskineriet, og vi beklager på forhånd om en knapp ikke virker eller det skulle stå hund i stedet for katt et sted eller to. Vi lover at om du kommer til oss på klinikkene kan vi forskjell på hund og katt!

Vi får stadig spørsmål om hvor gammelt et dyr er i menneskeår, og det stemmer ikke alltid at et hundeår tilsvarer sju år for oss. For eksempel utvikler hunder og katter seg svært raskt de første årene. Men en ting som alltid går igjen, er at medisinsk regnes de for seniorer lenge før eier oppfatter dem som eldre. Hunder og katter begynner å utvikle aldersrelaterte plager og sykdommer allerede fra 7-8 års alderen, og noen store hunderaser allerede før dette.

Aldringsprosessen starter i denne fasen, og det er større risiko for at dyret får sykdommer og plager som er relatert til alderdom. Hos katter ser vi først og fremst økning i tilfeller av nyresvikt og hypertyreose (sykelig høyt stoffskifte), men også alvorlige tannlidelser og kreft. Hos hunder ser vi økende tendens til stivhet grunnet muskel- og leddplager, tisper får oftere livmorbetennelse og hannhunder oftere prostata- og testikkelrelaterte lidelser. Kreft er heller ikke uvanlig. På de riktig gamle seniorene ser vi også oftere demens.

Mange av disse sykdommene kan vi kurere, og smerter kan lindres. Det er derfor svært viktig at seniorene får litt ekstra oppmerksomhet og kjærlighet, og kanskje en ekstra tur til veterinæren!

Til seniorer anbefaler vi en utvidet helsesjekk med blod- og urinprøver. Hunder og katter er gode på å skjule plager og begynnende sykdom, men dess tidligere vi oppdager dem, dess bedre er våre sjanser til å behandle dem. Blodprøven SDMA viser for eksempel begynnende nyresvikt lenge før man kan se symptomer hos sin hund eller katt, slik at vi kan begynne med spesialtilpasset fôr tidlig.

Det er også veldig viktig å få sjekket blant annet tenner og ledd med tanke på at de ikke skal gå rundt med smerter eller betennelsestilstander. Det er mye vi kan gjøre for å lindre plager og oppdage sykdommer tidlig. Derfor anbefaler vi en grundig seniorkontroll til alle dyr over sju år.

Vi har laget en alderskalkulator som du finner her. Der kan du sjekke hvor gammel din hund eller katt er i menneskeår.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.