Leddsmerter hos hund

Virker hunden din mer stiv enn vanlig? Har den vanskelig for å hoppe opp i sofaen eller for å gå i trapper? Da har den kanskje leddsmerter, et vanlig problem særlig blant store hunder.

Leddene er kroppens hengsler som tillater hunden å gå, hoppe, bevege seg eller logre med halen. Alle deler av bevegelsesapparatet er avhengige av hverandre for å fungere normalt. Uten sunne ben og ledd kan ikke musklene gjøre jobben og kroppen mister dermed mobilitet (bevegelighet).

Leddproblemer er mer vanlig blant store hunder enn blant små hunder. Et par sentrale årsaker til dette er at vekstfasen er lenger for store hunder enn for små, og at de vokser raskt. På grunn av dette er det mer sannsynlig at de vil få skjelettlidelser hvis de blir overvektige eller trener for intenst. For å legge til rette for optimal ben- og leddutvikling er det viktig med riktig mengde kvalitetsfôr, som inneholder et energinivå og næringsinnhold som er tilpasset rasens behov og hundens alder. Vi må rett og slett forhindre at de vokser for fort, men de skal likevel ha nok og riktig næring.

Det er viktig at du følger med på din hunds bevegelser og oppførsel. Halting, stivhet eller uvilje mot å bevege seg kan være et tegn på leddproblemer. Årsakene til stivhet og halting kan være flere, og det er derfor viktig å kontakte veterinæren for å få undersøkt problemene. Jo før du kan ta tak i leddproblemer, jo bedre.

Tegn på leddsmerter

 • Stivhet etter fysisk aktivitet
 • Halting
 • Problemer med å reise seg
 • Lavere aktivitetsnivå og redusert mobilitet
 • Problemer med å hoppe opp eller ned fra sofa, gå i trapper.
 • Pelsen er mindre stelt der det er vanskelig å komme til
 • Viser irritasjon ved berøring
 • Unngår kontakt
 • Dårligere appetitt

I tillegg til skader som brudd, muskelskader og avrevne/delvis avrevne leddbånd, er følgende leddproblemer vanlige årsaker til stivhet og halting.

Vanlige årsaker til leddsmerter

Osteocondrose (OCD)

En sykdom som ofte påvirker skulderleddet, men også hofte-, albu-, kne- og ankelledd, og som kan forårsake skade i leddbrusken. Osteocondrose kan ramme alle raser, men er mest vanlig blant store hunderaser.

Hofteleddysplasi

Hos hunder innebærer hofteleddysplasi at det er dårlig passform mellom knoklene i lårbeinet og hofteskålen, noe som kan gi smerter og med tiden gir ekstra dannelse av beinvev rundt leddet. Dette gir enda mer smerter og nedsatt bevegelse.

Overvekt

Overvekt kan være ødeleggende for hundens ledd, særlig hvis hunden har et allerede eksisterende leddproblem. Jo tyngre hunden er, jo mer belastning på leddene.

Artrose

Artrose er den medisinske betegnelsen på slitasjegikt eller forkalkningsgikt i ledd. Det kan blant annet utvikle seg som følge av slitasje, vekstforstyrrelse eller skade i benet, ledd eller i de omliggende leddbånd og muskler. Artrose er vanlig hos eldre hunder og noen raser er født med mer risiko for å utvikle lidelsen. Tilstanden skaper med tiden sekundærproblemer i og rundt leddet som nedbrytning av leddbrusk, fortykning av leddkapselen og påleiring med nytt beinvev i og rundt leddet. Dette reduserer leddets funksjonsmåte og bevegelsesfrihet, noe som svekker støtdempingen. Det kan også føre til skjev belastning på det skadede leddet, leddbåndet og musklene, noe som kan føre til betennelse og smerte for hunden.

Hva kan jeg som hundeeier gjøre?

 • Følg med på hundens vekt. Overvekt er en vanlig årsak til flere former for leddproblemer. Ikke nøl med å spørre veterinæren om hjelp hvis du trener råd om diett eller lignende.
 • Tren og hold hunden i god form. Det øker sjansen for at dere får et langt aktivt liv sammen. Å være slank og godt muskelsatt hjelper.
 • Besøk veterinæren i tide. Tidlig oppdagelse av leddproblemer gir bedre mulighet for å forhindre større skader.
 • Riktig fôring, eventuelt med riktige kosttilskudd vil være en viktig del av behandlingen.

 

Redigert av veterinær i AniCura, mai 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.