Stretching av hund

Direkte oversatt betyr stretching, tøying. Stretching kan gjøre muskulaturen mer elastisk og derved kan bedre bevegelse og smidighet oppnås. I visse situasjoner kan stretching også redusere smerte. Ved stretching føres en kroppsdel langsomt mot en posisjon der kroppsdelen holdes stille i et visst antall sekunder. Bevegelsen kan ved behov gjentas et antall ganger under en behandling.

Når man begynner stretchingen, vil hunden kanskje bare komme delvis til det fastsatte målet, men etter tid kan optimalposisjonen oppnås. Det er viktig at man bruker den tiden som er nødvendig slik at ikke muskulaturen skades. Det kan ta flere uker før man får kroppsdelen i den posisjonen som er ønsket.

Ved stretching beholder man leddenes naturlige bevegelsesbane og unngår forstyrrelser i muskulatur og leddfunksjon. Stretching er avstressende og gir ofte hjelp til avslapning. Det kan også bidra til en kroppsbevissthet som gagner individet og som igjen kan motvirke skader gjennom bedre kroppskontroll. En annen fordel med å bruke stretching på hund er blant annet at spenninger, muskelsvikt og skader raskere oppdages.

Hvorfor bruke stretching?

Målet med stretching er å redusere muskelspenninger og å gi en større bevegelse i ledd og muskulatur, dog uten en ekstrem bevegelse. Ekstrem mobilitet kan føre til strekk, forstuing, vridning og andre skader.

Det finnes flere årsaker til at en muskel blir stram. Tungt arbeid eller hard trening gjør at muskelfibrene trekker seg sammen og dermed forkortes. Andre eksempler er dårlig koordinasjon, inaktivitet, ensidige bevegelser, skader og smerte. Et forstyrret bevegelsesmønster ved halthet eller leddsykdommer kan gjøre at muskler forkortes på grunn av at hunden tar kortere steg og over- eller feilbelaster beina.

En stramhet i muskulatur som ikke behandles kan også føre til et endret bevegelsesmønster og en feilaktig belastning på ledd. Det er viktig at hele bevegelsesomfanget til et ledd utnyttes for at musklene skal kunne jobbe på riktig vis. Muskelstramhet kan ytre seg på ulike måter. Det vanligste er at hunden er stiv etter hvile, men den kan også vise trøtthet og ulike grader av smerte.

Det er viktig å ha respekt for muskelens kondisjon og tøyningskapasitet ved stretching. Dersom stretching utføres på riktig måte er det også sannsynlig at hunden synes det er godt.

Hvordan utføres stretching?

Det er viktig at hunden er rolig og trygg når den skal stretches og at den er fortrolig med den som skal gjøre det. Det er verken lett eller naturlig å overlate en kroppsdel i noen andres hender, særlig ikke ved smerter.  Det er altså desto viktigere at den som stretcher gjør det korrekt og at vedkommende velger posisjoner som kjennes bra ut for hunden og den som stretcher.

En del hunder kan synes det er mer behagelig å ligge under stretchingen, mens andre synes det er bedre å stå på alle fire. Ved stretching er det viktig å bruke hendene slik at hunden får ordentlig støtte. Dersom hunden spenner muskulaturen kan effekten av stretchingen utebli.

Når bør man stretche sin hund?

Man bør starte stretchingen innen 30 minutter etter avsluttet aktivitet eller massasje når musklene fortsatt er varme. Før eier selv utfører stretching, bør vedkommende ha fått grundige instruksjoner av personale utdannet innen rehabilitering om hvordan man kan stretche sin egen hund på beste måte.

Når bør hunden ikke stretches?

  • Når musklene er kalde
  • Ved smerter før eller etter stretching
  • Dersom hunden er stresset og ikke kan stå eller ligge stille (økt risiko for skader)
  • Ved forøket mobilitet i ledd og muskulatur
  • Hunder med akutte skadder i leddbånd, muskulatur eller skjelett
  • Valper (under 8-10 måneder)
  • Nyopererte hunder

Book gjerne en tid på din nærmeste AniCura rehabiliteringsavdeling for gjennomgang av stretching slik at du på beste måte kan utføre stretchingen med maksimalt utbytte for din hund!

 

Ønsker du å lese mer om rehabilitering, stabilitetstrening eller vibrasjonsplatetrening finner du informasjon på disse sidene.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.