Overvekt hos hund

Overvekt og fedme er et stort problem for hunder i den vestlige verden. Man regner med at omtrent halvparten av hundene er overvektige

Akkurat som hos mennesker kan overvekt gi opphav til livsstilssykdommer og forkorte dyrets levetid. Fedme hos hund medfører økt risiko for diabetes, leddsmerter, hudsykdommer, svekket immunforsvar og gir en økt belastning på indre organer og skjelett. Dessverre blir fedme ofte en del av en ond sirkel, ettersom det fører til svekket tilbøyelighet til bevegelse og dermed minsket energibehov, som igjen bidrar til at overvekten øker.

Det finnes sykdommer som gir minsket forbrenning, men det er sjelden dette som er årsaken til overvekten. Som regel er årsaken for mye mat og for lite bevegelse. Kastrerte dyr har omkring 20 prosent lavere energibehov. Forhold som påvirker aktivitetsnivået hos dyret, som høy alder eller leddsmerter, øker også risikoen for overvekt.

Hvis hunden din er overvektig bør den undersøkes av veterinær for å avgjøre om det finnes noen underliggende årsak til overvekten. Veterinæren kan også gi råd om hvordan hunden bør gå ned i vekt, hvordan dette bør foregå og hvor lang tid det bør ta.

Husk at lettfôr ikke er erstatning for slanking, men et hjelpemiddel til å beholde vekten hos hunder som har lett for å legge på seg. For å få dyret til å gå ned i vekt bør man gi slankefôr og være veldig nøye med porsjonsstørrelsene. Dyresykehuspersonalet kan hjelpe til med å anbefale passende fôr og beregne størrelsen på porsjonene. Mange klinikker tilbyr også slankeprogrammer med regelmessig veiing.

Man bør redusere på godbiter og mellommåltid. Slankefôr har høyt fiberinnhold, noe som gir metthetsfølelse samtidig som blodsukkeret holdes på et jevnt nivå hele dagen. På grunn av økt fibermengde opplever mange at hunden får større mengde avføring.

Mange synes at det kan være vanskelig å stå imot et dyrs bedende blikk, men man skal huske at det ikke bare er sult som får hunden til å tigge mat. En del dyr er veldig matglade og spiser av gammel vane. Når hunden tigger kan man heller gå en ekstra spasertur eller leke med den, så oppdager du kanskje at dette er minst like god belønning for dem som en godbit eller et ekstra måltid mat.

Søk gjerne råd hos din veterinær eller dyrepleier. Det kan være en tålmodighetsprøve å slanke dyret sitt, men dere har alt å vinne i form av positiv virkning for helsen og høyere livskvalitet i takt med at hunden kommer i form.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.