Tegn til smerter hos dyr

Hunder og katter kan føle smerter akkurat som oss mennesker. Smerte kan oppstå i mange former, som kirurgisk smerte, leddsmerte eller muskelsmerte. Kirurgisk smerte er vi på dyreklinikkene obs på, og i AniCura har vi stort fokus på god smertebehandling før, under og etter et kirurgisk inngrep. Men den smerten som kommer når dyret har vondt i et ledd eller i muskulaturen, er en mer skjult form for smerte, og som ofte ikke oppdages før det ofte har gått lengre tid der dyret har hatt vondt. 

Skrevet av
Merete Tvedt Låstad

Hunder og katter kan føle smerter akkurat som oss mennesker. Smerte kan oppstå i mange former, som kirurgisk smerte, leddsmerte eller muskelsmerte. Kirurgisk smerte er vi på dyreklinikkene obs på, og i AniCura har vi stort fokus på god smertebehandling før, under og etter et kirurgisk inngrep. Men den smerten som kommer når dyret har vondt i et ledd eller i muskulaturen, er en mer skjult form for smerte, og som ofte ikke oppdages før det ofte har gått lengre tid der dyret har hatt vondt. 

Når akutt smerte oppstår, oppdager vi det strakt. Hunden hyler og kan begynne å halte på et ben. I mange tilfeller er denne smerten kortvarig, og vil forsvinne av seg selv etter en dag eller to. Noen ganger kan smerten ha lengre varighet, hunden vil ikke slutte å halte, og vi vet at den har vondt og oppsøker dyrlegen for en sjekk. 

Den skjulte smerten er den kroniske smerten som kommer når dyrene har vondt over lengre tid. Dette er ofte smerter fra ledd på grunn av forkalkninger i ledd, eller smerter fra muskulaturen på grunn av feilbelastning. Ofte er disse smertene i kombinasjon; der hunden eller katten har vondt i høyre hofte, vil avlaste den ved å legge mer vekt på venstre frembein, for så etter en stund begynne å halte på denne foten på grunn av muskelspenningene som oppstår av overbelastningen. Ofte er det da ikke før hunden eller katten har begynt å halte, at smerten oppdages, mens den egentlige smerten fra hoften da kan ha vart i lengre tid, kanskje flere måneder.  

Fordi denne smerteformen opptrer langsommere hos kjæledyret enn den akutte, skjules den ofte bak myten om at hunden eller katten begynner å bli gammel og derfor er mindre leken eller langsommere på tur. Men alderdom er ingen sykdom, og vil ikke i seg selv forårsake at kjæledyret vil mindre. Det er derfor viktig å se etter tegn på at dyret istedenfor kan ha vondt. 

For å oppdage smertetegn så tidlig som mulig, er det noen endringer man kan legge merke til: 

 1. Motvilje til å gå på glatte overflater. Virker hunden din plutselig annerledes når han får på flisene på badegulvet, eller på glatte fortau, kan dette være grunnet smerter i ledd eller muskulatur. 
 2. Vegrer seg for å gå opp eller ned trapper. Om dyret ditt tidligere har løpt i trappene med letthet, nå begynner å stoppe opp før de går videre, eller vegre seg for trappene, kan dette være smerter.
 3. Blir selektiv med hva den vil hoppe opp på eller ned på. Katter liker å ligge høyt, og om din katt plutselig har funnet seg en ny lavere soveplass, kan dette være et smertetegn.
 4. Det å legge seg ned blir en utfordrende opp Om hunden har leddsmerter, vil det ofte være smertefullt å legge seg, og du kan se at hunden din kaver litt mer før den klarer å finne roen. Noen hunder kan også få forstyrret søvn, og begynne å sove i kortere intervaller før den må opp og gå noen runder før den finner roen igjen.
 5. Hunden/katten løper eller hopper mindre eller ikke i det hele tatt. Det er normalt at eldre kjæledyr sover mer enn før, men plutselige endringer i lekenhet og aktivitetsnivå bør undersøkes om kan være smerterelatert.
 6. Legger usedvanlig mye vekt på forbenene. Dette tegnet er ofte synlig hos større hunder, der hunden legger mer vekt på forparten, kan bli litt svai i ryggen og kan stå med bakbeina i en annerledes vinkel enn før. Slik endring i måten å stå på, skyldes nesten alltid smerter i rygg eller bakpart.
 7. Er aggressiv mot andre dyr, og har ikke vært det tidligere. Om hunden/katten din endrer atferd og plutselig virker til å ha fått kortere lunte enn før, bør smerte vurderes som årsak. Mange hunder med ryggsmerter, vil kunne vise aggressivitet mot andre hunder, da de har lært at kontakt gjør vondt.
 8. Ustelt pels, vegrer seg for å bli børstet. Katter er svært renslige, og om du ser at katten din virker mer bustete i pelsen enn før, kan dette skyldes smerter som oppstår når den forsøker å bøye seg bak for å vaske seg. Også dyr som har håndtert børsten fint tidligere, men som plutselig ikke vil la seg stelle lenger, kan ha vondt.
 9. Har stiv gange etter hvile. Her vil du kunne se at hunden eller katten trenger en oppvarmingsrunde før bevegeligheten i kroppen er på plass. Noen hunder vil gå i passgang eller bli veldig langsomme i bevegelsene, noe som skal tas som smertetegn og bør undersøkes.
 10. Er blitt urenslig innendørs. Katter som tidligere har brukt kattekassen fint, men som plutselig begynner å gjøre fra seg på gulvet, kan være årsak i smerte. Dette kan være både smerte fra blæren (urinveisinfeksjon) og smerter fra ledd som gjør at det er vondt for katten å tråkke over kanten til kattekassen. Hvis en hund plutselig begynner å gjøre fra seg inne, er smerter fra blæren (infeksjon eller blærestein) ofte årsak, og dyrlegen bør konsulteres. 
 11. Vegrer seg for å tygge eller bruke dra- eller tyggeleker. Mange hunder og katter går rundt med smerter i munnhulen uten at eier merker dette. At tørrfôret ikke blir tygget, men svalgt rettt ned, at dyret kun tygger på en side av munnen eller vegrer seg fra leker der biting er involvert, kan være tegn på at noe er på gang.

Smerter er ikke alltid å lett å se, og derfor anbefaler vi alltid en årlig helsesjekk av din hund eller katt. Med AniPlan er den årlige helsesjekken inkludert i ditt abonnement, og har du Pluss abonnement har du to årlige helsesjekker inkludert. Hos eldre dyr (+7 år) vil det ofte være nyttig med en ekstra tur til dyrlegen i løpet av året, da snikende helseproblemer på den måten kan oppdages tidlig. AniPlan Pluss abonnement inkluderer også en årlig urin- og blodprøve, slik at vi kan undersøke for skjulte smerter som forårsakes av sykdommer i indre organer i tidlig stadie. 
 
Viser din hund tegn på noen av endringene ovenfor anbefaler vi å kontakte din veterinær for å vurdere om den kan være i smerter. Det er mange alternativer for å behandle de ulike årsakene til smerte hos dyr, inkludert smertestillende medisiner, fysisk rehabilitering, akupunktur, laserterapi og terapeutisk massasje. Her vil din dyrlege kunne hjelpe deg med gode råd. 

Ta kontakt med veterinær

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.