Hvordan slanke en overvektig hund

Rundt 30% av hunder er overvektige. Årsaken er stort sett alltid for mye mat kombinert med for lite mosjon. Å være overvektig er et stort helseproblem, siden det kan gi kroniske sykdommer og plager, samt korte ned på forventet levetid for din firbente venn.

Hvordan unngå overvekt og aktivere din hund

 

Grunnen til overvekt er at hunden får i seg for mange kalorier i forhold til det den brenner i løpet av en dag. Dette er ofte grunnet mangel på kunnskap hos eier, og ofte grunnet misforstått «godhet» - at vi gir for mye godbiter og annet i tillegg til tørrfôret. Dessverre er konsekvensene alt annet enn gode. Hunder som er overvektige kan bli syke og får nedsatt livskvalitet. En liten godbit eller rester etter middagen hver dag kan virke som en hyggelig gest, men kiloene sniker se på, og det samme gjør sykdommer som diabetes og leddsmerter.

En overvektig hund har vanskeligere for å bevege seg rundt enn en normalvektig, og vil for eksempel løpe mindre eller ha problemer i trapper. Store og tunge hunder har også økt risiko for traumatiske skader som for eksempel ødelagt korsbånd.  

Derfor er det gode grunner for å holde hunden din i god form, særlig om dere ønsker dere mange sunne og gode år sammen. Under finner du noen tips til å unngå overvekt, samt hvordan du skal aktivere hunden din på den riktge måten.

1 Riktig fôr

Snakk med din veterinær eller dyrepleier om riktig mengde fôr for nettopp din hund.

2 Riktig belønning

Ikke gi hunden din boller, kaker eller annen kaloririk menneskemat. Gi heller en godbit laget for hund.  

3 Riktig trening

Alle hunder har godt av en god daglig dose trening. Eksperimenter og skreddersy aktivitetene dere gjør ut fra størrelsen på din hund, alderen og dens fysiske form. For noen er sykling eller løping en god aktivitet, mens for andre er lek eller en spasertur i raskt tempo nok.

Fire eksempler til aktiviteter for en overvektig hund:  

  1. “Power walking” (rask gange) eller å gå i vann er gode og skånsomme treningsformer for de fleste hunder. Start forsiktig og og øk intensiteten når formen blir bedre.
  2. Flere korte og intense turer er ofte mer effektivt enn en lang i løpet av en dag.
  3. La hunden jobbe for maten. Du kan for eksempel strø fôret/godbitene i hagen eller gjemme de i en aktiviseringsleke.
  4. Dess mer variert og leken treningen er, dess bedre resultater får dere begge!

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

%

Gode råd og rabatt på slankefôr

Som AniPlan-medlem får du alltid rabatt på slankefôr og slankegodbiter fra våre hovedleverandører. Gode råd får du også med!
Hva er AniPlan?

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.