Er du klar for valp?

Og for å bli hundeeier? Det er et stort ansvar å skaffe seg en hund. Det påvirker blant annet din økonomi, livsstil og frihet. Derfor må du vurdere nøye om du virkelig er klar før du kjøper en hund.

Dette er noe av det du bør vurdere før du skaffer deg hund

Det er mange ting som må vurderes nøye før du bestemmer deg for å kjøpe hund. Hunder blir vanligvis 10-15 år gamle, avhengig av størrelse og rase. Derfor bør anskaffelse av hund ikke være en impulsavgjørelse du kan komme til å angre på etter noen måneder. Nedenfor finner du noen av tingene du bør tenke på før du signerer kontrakten.

Livsstil

Hvordan ser ditt budsjett ut - både tidsmessig og økonomisk? Har du tid og penger til en hund? En hund krever tid, oppmerksomhet og mye kjærlighet – og du må være sikker på at du kan gi den det. Du bør derfor vurdere om du egentlig har tid til en hund? Den skal aktiveres og luftes flere ganger daglig, og avhengig av rase må det også tas hensyn til tid til pelsstell.

En hund er avhengig av deg for mat, vann, trening og stimulering. Derfor kan du heller ikke la hunden din være alene i mange timer hjemme hver dag. Så de spontane kaffeavtalene etter jobb må vente til etter at hundenes behov er dekket.

Hvem passer seg om hunden din mens du er på ferie?

I tillegg kan ferier vise seg å være et problem. Tenk derfor allerede nå på om du har noen som kan hjelpe til med å passe på hunden din hvis du skal på ferie. Hvis du ikke har noen hundeelskere i vennekretsen din, kan du alternativt vurdere hundepensjonater, noe som også påvirker din økonomi.

Er dere flere i familien kan det også være lurt å snakke på forhånd om trening, oppdragelse og hvem som tar seg av for eksempel gåturene – også i regn og snø. Mange foreldre har blitt sittende med mer ansvar enn de tenkte fordi barnas løfter ikke varte lenger enn et par uker. Det er du som voksen som har ansvaret, og du må alltid ta med i beregningen at et barn ikke bør gå alene med en hund.

Valg av rase

Finn riktig valp eller hund

Når du skal velge hund er det viktig å finne en god match. Vurder derfor hvor stor hund du har plass til, hvor aktiv du og eventuelt din familie er, og hvor mye erfaring med hunder du har. Ikke tenke så mye på hundens utseende, men ta gjerne med i vurderingen hvor mye pelsstell rasen du tenker på trenger.

Du kan for eksempel ta en titt på vår hunderasevelger og få en ide om hvilken hund som passer best for deg. Husk at denne hunderasevelgeren på nett kun kan gi en pekepinn, og ikke er utfyllende med tanke på raser. Det er også viktig å snakke med oppdretter, og veldig gjerne andre hundeeiere som har rasen du vurderer. Du kan også snakke med en veterinær, mange av våre dyresykehus og -klinikker, samt veterinærene i appen tilbyr konsultasjoner om valg av rase. Noen raser er mer utsatt for sykdom enn andre, og dette er det viktig å ta med i betraktningen. Her vil en veterinær kunne gi deg best mulig veiledning.

Pass på hvem du kjøper valpen av

Når du er klar til å kjøpe hund, vær ekstra oppmerksom på hvor valpen kommer fra. Flere og flere valpefabrikker dukker opp og har kun som formål er å tjene penger raskt. Her neglisjeres både valpen og hundemors velferd, og det brukes lite tid på å finne riktig hjem og riktige eiere til valpene.

Et godt råd er: Er du i tvil om en oppdretter, ikke kjøp en valp fra vedkommende! Det er viktig å være trygg på oppdretteren, og derfor har vi også laget en liste med 10 spørsmål til oppdretter som du kan bruke for å få nødvendig kunnskap og trygghet.

Økonomi

Har du råd til en hund?

«Prislappen» på en hund ikke bare innkjøpsprisen valpen eller hunden om du kjøper en voksen hund. Et firbeint familiemedlem koster en god sum penger hele sitt liv, og dette må du ta med i betraktningen. Størrelsen på disse utgiftene kan variere mye avhengig av rase og størrelse på hunden, siden fôrutgifter selvsagt varierer voldsomt fra en chihuahua til en grand danois.

Av faste utgifter må du i tillegg til fôr, tenke på godbiter, forsikring og forebyggende besøk hos veterinær. Det første året vil du også trenge en del utstyr, halsbånd, kobbel, seng, hundebur, eventuelt bur til bilen, leker, børster etc.

Uforutsette regninger

Du kan imidlertid risikere at hunden din blir syk eller skadet, og det kan fort koste mye penger, selv om hunden din er forsikret. Sørg derfor alltid for å legge litt til side i tilfelle uhellet skulle være ute. Det kan være lurt å melde seg inn i en helseplan for hund, så får du de forebyggende veterinærkostnadene redusert noe, og betaler fordelt gjennom året i stedet for en større sum én gang.

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2003

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.