Forberedelser før narkose og operasjon på hund

Når din hund skal i narkose for en operasjon, er det viktig å gjøre visse forberedelser for at narkosen skal bli så bra som mulig for hunden, og for å redusere faren for infeksjoner i etterkant.

Hunden bør fastes før den skal i narkose. Dette gjøres for å unngå at den skal kaste opp og får mageinnhold ned i lungene mens den er i narkose. Vanligvis innebærer fasting at hunden ikke får spise etter midnatt kvelden før narkose (gjelder ikke diabetikere, valper/kattunger under 8 uker og dyr under 2 kg). Hør med veterinæren hvor lenge ditt dyr skal faste før narkose. Du kan godt servere vann helt frem til dere drar hjemmefra. Om hunden din spiser spesialkost eller er følsom for å være uten mat en lengre tid, er det fint om du sier fra om dette, slik at dyrepleieren som har ansvar for overvåkning under oppvåkning kan gi mat så snart dette er tilrådelig.

For å minske risikoen for infeksjoner etter operasjonen skal hunden være nybadet før operasjonen. Det kan med fordel gjøres kvelden før, slik at hunden er helt tørr. Det går bra å bruke vanlig hundesjampo.

Står hunden din på medisin, må du avtale med veterinæren om du skal gi denne på morgenen før dere kommer inn på klinikken. Dersom du allerede har gitt medisinen før dere ankommer, fortell veterinæren hvilken medisin og hvilken dose hunden har fått.

Noen operasjoner krever mer spesifikke forberedelser. Om dette gjelder din hund, får du informasjon om dette fra veterinæren.

Det er viktig at hunden har fått gått skikkelig på do samme dag som operasjonen skal gjennomføres, gå derfor tur til du er sikker på at den har fått gjort godt fra seg.

Om hunden bruker flåtthalsbånd, må det tas av dagen før operasjonen.

Før narkosen og operasjonen er det bra å ha aktuell vekt på hunden selv om man nylig har veid den. Sett den på vekten når dere kommer til klinikken. 

Hundevalper skal ikke faste mer enn to timer før narkose/operasjon. Vann kan gis helt frem til dere drar hjemmefra.

 

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.