Ernæring til hund og katt

Ernæring og kosthold er veldig viktige faktorer for å opprettholde god helse og forebygge sykdomstilstander hos kjæledyrene våre. En balansert diett som er lagt opp etter livsstadium eller den enkeltes behov vil støtte opp om dyrets sunnhet og vitalitet. Hvilke behov har hund og katt, og hvordan velge riktig fôr?

Hvilke behov skal dekkes?

Ulike dyrearter har ulike ernæringsbehov. Katter er fysiologisk sett kjøttetere, det vil si at de er tilpasset en diett bestående hovedsaklig av animalske proteiner. Derfor er det blant annet livsviktig for katter at de får i seg nok av aminosyren taurin gjennom kosten, da de ikke produserer denne aminosyren selv. Av den grunn skal man ikke fôre katter på hundemat, fordi hundemat ikke er tilsatt nok av denne aminosyren i forhold til kattens behov.  

Hunder har også tilpasset seg livet med mennesker i større grad, og kan spise fôr hvor en større del av energien kommer fra karbohydrater, enn det kjøttetere kan.

Ulike raser har også ulike ernæringsbehov, og dyret har ulike behov til næring opp gjennom oppveksten. En valp trenger mye energi og protein fordi den skal vokse, mens en voksen hund blir lett overvektig om man fôrer med for mye energi og protein. En valp av en stor rase skal ikke vokse for fort, da det øker risikoen for skjelettlidelser. Overvekt er et økende problem, og bør sees på alvorlig da det kan føre til sykdom hos dyret.

Man bruker også diett som del av behandlingen av mange sykdomstilstander. Korrekt ernæring kan da være en viktig del av behandlingen, og i noen tilfeller kan fôringen forhindre tilbakefall eller videre utvikling av sykdommen. Eksempler på dette kan være lever- eller nyrelidelser, allergi, urinvegsproblemer og leddsykdom. Spesialtilpassede fôr til sykdomstilstander kan kun kjøpes hos veterinær, da det er viktig med korrekt informasjon og eventuell diagnostikk i forkant.

Dersom dyret har vært skadet og er under opptrening/rehabilitering er ernæring ekstra viktig for godt resultat. Det er viktig at kroppen får i seg det den trenger av viktige næringsstoffer, for at celler skal fornyes, sørge for maksimalt oksygen- og næringsopptak og immunforsvaret styrkes. Proteiner er kroppens byggesteiner, og fett er hundens viktigste energikilde. Inntaket av mat må reguleres så dyret får i seg det den trenger, og ikke blir overvektig ved inaktivitet. Når den er under rehabilitering, er det ofte en periode med lite bevegelse.

Hardtarbeidende hunder, for eksempel jakthunder, kan i perioder ha bruk for ekstra energi. De bør ha et fôr med større andel fett, da fett inneholder mere energi per gram.

Fôr som forebyggende behandling

Riktig ernæring kan betegnes som forebyggende behandling, og det kan beskytte mot sykdommer. Et balansert fôr kan faktisk være nøkkelen til en sunn og frisk hund eller katt. Fôring kan forebygge urinveisproblemer, tannsykdom, overvekt, hud eller pelsproblemer med mere. Et korrekt balansert kosthold er viktig for å ivareta normale biologiske prosesser, som et velfungerende immunforsvar og en sunn mage-tarm kanal.

Riktig ernæring kan være med å redusere unødvendig bruk av antibiotika – for eksempel ved akutt diaré. Det kan også redusere behov for bruk av smertestillende.

Hvilket fôr skal jeg velge?

Akkurat som når det gjelder maten vi spiser – vi får det vi betaler for når det kommer til produkter og ingredienser. Det er viktig å gi kjæledyret et fôr som inneholder råvarer av god kvalitet. Mange av de billige fôrtypene man får kjøpt i dagligvarebutikk, inneholder mye fyllstoff og lite næring per enhet, og hunden vil trenge mer mat for å få i seg det den trenger.

I våre butikker finner du fôr tilpasset dyrets behov, enten den er ung eller gammel, stor eller liten, tykk eller tynn. Vi har ulike fôrmerker å velge blant, men alle fôr vi selger er kvalitetsfôr som er komplett og balansert, inneholder råvarer av god kvalitet, og det ligger mye forskning bak sammensetning av fôrene.

Husk at også katter trenger fôr av god kvalitet for å holde seg friske og sunne, tilpasset alder og aktivitetsnivå!

Om du trenger hjelp eller har spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Du finner din nærmeste AniCura-butikk her.

 

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.