Diettråd ved akutt oppkast og diaré på hund

Hunden behøver normalt ca. 40-50 ml væske/kg kroppsvekt pr. døgn. Dette inkluderer vannet som finnes i maten. Ved oppkast og diaré kan behovet pr. døgn øke til det dobbelte.

Om hunden ikke drikker

Ofte drikker ikke hunden frivillig, men må i stedet mates med vann, risavkok eller væskeerstatning. Væsken fores med en spiseskje eller en sprøyte. Om hunden ikke klarer å holde på vannet eller om allmenntilstanden forverres bør veterinær kontaktes. Du kan regne ut vannbehovet slik: en hund på 10 kg trenger 40-50 ml per kilo per døgn. 40ml x 10 = 400ml Hunden bør få i seg mellom 400 og 500 ml vann i løpet av et døgn. Om hunden kaster opp og har diarè kan den ha behov for dobbelt så mye, altså opptil en liter i døgnet.

Diettskjema

Nedenfor følger generelle diettråd som anbefales ved akutte tilfeller av oppkast og/eller diaré for en hund som fortsatt er pigg. Diettrådene bør tilpasses individuelt og ta alltid hensyn til dyrets allmenntilstand. Om hunden fortsetter med oppkast og/eller diaré, tross gjennomført diett, bør veterinær kontaktes.

1-2. døgn

Diettmat tilbys i form av godt kokt hvit ris, kokt i dobbel til tredobbel mengde vann. Litt kokt hvit fisk eller kokt kylling kan blandes med risen. En liten mengde mat cirka hver annen time på dagtid anbefales. Det er ikke nødvendig med fôring på natten. Det ekstra vannet i maten minsker hundens tørste og minsker risikoen for uttørking. I stedet for ris, kylling og fisk kan det kjøpes tilpasset diettfôr hos veterinæren.

Om hunden på tross av dette fortsetter med oppkast og/eller diaré bør veterinær oppsøkes.

3. døgn

Om hundens allmenntilstand er på bedringens vei og det blir mindre oppkast og diaré kan størrelsen på porsjonene økes og gis mindre hyppig.

4. døgn

Det anbefales at dietten fortsetter i cirka to døgn etter at diaréen eller oppkastet har opphørt. Deretter kan man gradvis gå tilbake til vanlig hundefôr, ved å blande inn mer og mer tørrfôr, og redusere mengde diettfôr eller ris/kylling/hvit fisk, over noen dager. 

I visse tilfeller anbefales ikke diettbehandling i hjemmemiljø. I følgende tilfeller bør veterinær oppsøkes snarest:

· Hunden kaster opp intensivt. Enkeltepisoder med oppkast kan behandles hjemme

· Hunden har spist noe giftig eller fremmedlegemer som kan settes fast i tarmen

· Hunden har kastet opp blod eller har rikelig med blod i avføringen

· Hunden er trøtt og samtidig har feber (>39 grader)

· Valper og små hunder får raskt blodsukkerfall når de ikke får i seg tilstrekkelig med føde og følgelig og det er derfor spesielt viktig at de ikke faster

· Hunder med andre sykdommer som for eksempel nyre- og leverproblem

Andre hjelpemidler

Tarmnormaliserende preparat brukes vanligvis for å tilbakestille tarmfunksjonen ved akutt, ukomplisert diaré. Hunden bør under behandling ha god allmenntilstand og fri tilgang til vann. Diaréen pleier vanligvis å opphøre innen 1-3 døgn. Behandlingen kombineres med diett i små porsjoner (se ovenfor). Om hundens allmenntilstand forverres eller om hunden ikke klarer å holde på væske bør veterinær kontaktes.

Mat som bør unngås

Unngå å gi hunden melkeprodukter, matrester, store mengder proteiner, tyggeben og krydret eller svært fet mat. Unngå også hundegodteri og «belønninger» i form av kjøttboller, pølse og tørket fisk m.m. i tiden dyret ikke har normal magefunksjon. De fleste grøttyper inneholder melkeprodukter som enkelte hunder med diaré kan ha vanskeligheter med å fordøye.

 

Her kan du lese mer om diaré og oppkast hos hund. 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Få rabatt med AniPlan

Som AniPlan-medlem får du 10% rabatt på fôr fra Royal Canine, Hill's og Specific. Du betaler også redusert pris for flere av våre andre kvalitetsprodukter.
Hva er AniPlan?

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.