Diaré hos hund

Det er vanlig at hunder rammes av diaré og/eller oppkast, noe som ofte er et symptom på en betennelse i mage og tarm, en såkalt akutt gastroenteritt. Problemet kan oppstå raskt og forsvinner som regel også relativt raskt. Diaré kan også være kronisk, det vil si at den har pågått i mer enn 3 uker.

Årsak

Diaré kan skyldes flere ulike faktorer som for eksempel innvollsorm, raskt fôrskifte, at hunden har spist noe den ikke tåler, virus eller medisiner. Dersom flere hunder rammes samtidig er mistanken større for at det er noe smittsomt. Diaré kan også være et symptom på allergi eller sykdom i andre organsystemer som for eksempel lever, nyre, bukspyttkjertel eller skjoldbruskkjertelen.

Symptomer

Allmenntilstanden kan være mer eller mindre påvirket. Andre symptomer kan være at hunden har feber, redusert appetitt eller smerter i magen. Diaréen kan være blodtilblandet, slimete og/eller vandig.

Hva kan man gjøre selv?

Dersom hunden rammes av akutt diaré, er det viktig å følge med på hundens allmenntilstand ettersom denne raskt kan forandres. Det kan også være lurt å måle temperaturen hos hunden. Normal temperatur ligger mellom ca 38-39°C.

Ved diaré er det som oftest nok å bruke et tarmstabilliserende middel. Dette kan man få kjøpt reseptfritt hos veterinær, på dyrebutikk eller på apotek.

Man bør bruke en mild skånekost som man kan få kjøpt hos veterinær og gi små, hyppige måltider. Les mer om diettråd ved diaré.

I blant kan det være behov for å gi hunden ekstra væskeerstatning.

Når bør veterinær oppsøkes? 

  • dersom hunden har stort væsketap og/eller ikke drikker
  • ved påvirket allmentilstand
  • ved blodtilblandet diaré
  • dersom diaréen ikke har opphørt, tross egenbehandling
  • dersom man mistenker at hunden kan ha spist et fremmedlegeme
  • dersom hunden har spist noe som kan være giftig
  • derom hunden har under 38°C eller over 39°C i kombinasjon med noen av punktene over

Diagnostikk

Veterinæren vil først utføre en klinisk undersøkelse av hunden. Ofte tas det en blodprøve og i blant kompletteres også undersøkelsen med røntgen eller ultralyd for å utelukke bakenforliggende årsaker.

Dersom det er en mistanke om et fremmedlegeme i mage/tarm, kan det også være nødvendig å gjennomføre en røntgenundersøkelse med kontrast.

Behandling hos veterinær

Behandlingen baseres på hundens sykehistorie og allmenntilstand. Det gis vanligvis en kombinasjon av væskebehandling og tarmnøytraliserende preparater. Mild påvirkede hunder kan i blant behandles med væske under huden på poliklinikken, mens andre mer påvirkede og dehydrerte hunder må oppstalles for videre væskebehandling intravenøst. Noen hunder krever mer intensiv og langvarig væskebehandling med overvåkning.

Antibiotika blir sjelden brukt ettersom diaré sjelden har bakterielt opphav. Ved blodtilblandet diaré sammen med påvirket allmenntilstand og/eller feber, kan man gi antibiotika for å forhindre spredning til blodkarene. Man bruker ikke antibiotika uten at det er et reelt behov på grunn av faren for at bakteriene utvikler resistens mot antibiotika. Antibiotka forstyrrer også den normale mage/tarm-floraen og skaper mer problemer.

 

Kaster hunden din opp? Les mer om oppkast hos hund her

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.