Allergi hos hund

Allergi innebærer at kroppen sitt immunforsvar reagerer på såkalte allergener som er komponenter i miljøet (atopiker) og/eller proteiner i fôret (fôrallergiker). Enkelte hunder kan også utvikle kontaktallergi. Alle gir en hypersensitivitetsreaksjon, det vil si at immunforsvaret reagerer unormalt kraftig og slipper ut mange betennelsesceller i kontakt med allergenene. Dette skaper ofte problemer for hunden i form av hud- og/eller mage-/tarmproblematikk.

Dersom din hund viser symptomer på allergi, kan du kontakte veterinær som vil kunne kartlegge hva slags underliggende allergi som foreligger. På den måten kan en med stor sannsynlighet holde hunden symptomfri ved å unngå allergener som hunden reagerer på. Det kan være vanskelig å unngå innendørsallergener som atopikere reagerer på, det vil da kunne være aktuelt å gi en allergivaksine. Allergikere krever ofte livslang oppfølging for å minimalisere symptomer på allergi, hvor forebyggende behandling er viktig. 

Symptomer

Hunder med allergi har ofte hud- og/eller mage-/tarmproblematikk av ulik grad. Noen utvikler dype hudbetennelser (skorper, rødhet, pigmentering, med mer), andre røyter bare litt mer enn vanlig og/eller at pelsen er flasset og glansløs. Enkelte har kun litt løs avføring en gang i blant, andre kan få kraftig diare, til og med blodig.

Det vanligste symptomet på allergi er kløe (i ansikt, ører, poter, armhuler, lysker og området rundt analåpningen), og tilbakevendende ørebetennelser, og/eller et kronisk poteproblem. En hund med allergi kan ha et eller flere av nevnte symptomer, avhengig av grad og type allergi, men felles er at de oftest er plagsomme for hunden.

Diagnose

Det kreves en systematisk utredning av hunden for å stille diagnosen og kartlegge hvilken type allergi som foreligger. Veterinæren vurderer symptombildet, når og hvordan disse oppstod. Ut i fra dette vil veterinæren legge en plan for videre diagnostisering alt ettersom hva som mistenkes av type allergi. Det vil alltid utelukkes andre kløende årsaker som parasitter og/eller en enkelt forekommende hudinfeksjon.

Oftest er første skritt å utelukke at hunden har fôrallergi. Dette gjøres gjennom å la hunden spise en eliminasjonsdiett i minimum åtte uker. Eliminasjonsdietten er enten hjemmelaget mat med helt nye proteiner som hunden aldri tidligere har spist, eller et hypoallergent fôr med hydrolyserte proteiner som er laget så små at immunforsvaret ikke gjenkjenner dem. Sistnevnte er et spesialfôr som kan kjøpes hos veterinæren. Det er viktig at hunden ikke får noe annet utenom dietten, det gjelder også tyggebein, godbiter og smaksatte produkter som tannkrem og medisiner.

Målet med eliminasjonsdietten er at hud- og/eller mage-/tarmproblemer skal helbredes, samt avdekke en eventuell fôrallergi og hvilke proteiner hunden ikke tåler. For å vite sikkert at reduksjon av symptomer på allergi skyldes en reel fôrallergi og ikke på grunn av eventuell medisinsk behandling som ofte gjøres parallelt med eliminasjonsdietten, utføres en provokasjonstest etter 8-10 uker. Provokasjonstesten utføres systematisk gjennom å presentere ulike proteinkilder med jevne mellomrom, eventuelt gi tidligere fôring til hunden. Dersom det foreligger fôrallergi, vil hunden oftest få en allergisk reaksjon få dager etter matinntak.

Om fôrallergi ikke kan påvises, vil det være naturlig å teste videre for eventuell allergi mot komponenter i miljøet (atopiker). Det taes en blodprøve og/eller en ”prikketest” i huden som vil avdekke atopisk allergi, enten i form av høyt nivå av antistoffer i blodet eller ved en allergisk reaksjon etter prikkestesten.
Målet er å påvise eventuell atopisk allergi og hvilke allergener det er hunden ikke tåler.

Når det er bestemt hvilken type allergi som foreligger og hvilke spesifikke allergener det er hunden ikke tåler, kan en på den måten unngå disse samt eventuelt lage en allergivaksine for atopikere som kan redusere symptomer på allergi.

Behandling

Behandlingen tilpasses hver enkelt hund på grunnlag av type allergi, grad av symptomer, samt dyreeieren sine muligheter for å gjennomføre behandlingsregimet.

Det er viktig å forsøke og unngå allergener hunden ikke tåler, spesielt om det er bestemte proteinkilder eller noe som kan endres i miljøet. Det vil også være aktuelt med medisinsk behandling både systemisk og overflatisk i korte perioder, hos enkelte individer kan det være nødvendig med jevnlig forebyggende behandling (sjamponering, ørerens) for å hindre bakterie- og/eller soppinfeksjoner, dempe kløe, tilføre fuktighet til huden, med mer. Det er viktig å bruke sjampoen riktig, blant annet å la den virke i 5-10 minutter før den skylles ut, veterinæren vil gi føringer om dette.  

Atopikere, hunder som er allergiske mot komponenter i miljøet, kan behandles med allergivaksine (immunoterapi). Dette er en vaksine som fremstilles spesielt for din hund ettersom den inneholder akkurat de komponenter hunden er allergisk mot i miljøet, men kun i små mengder slik at kroppen skal tilvennes over tid fremfor å reagere mot dem. Vaksinen administreres som injeksjoner under huden eller som spray i munnen over tid. Mange hunder svarer bra på denne typen av behandling, som også har få bivirkninger. Målet med allergivaksinen er å redusere symptomer på allergi og behovet for andre medisiner.

Tilskudd av omega-3-fettsyrer og omega-6-fettsyrer er et viktig supplement til den medisinske og forebyggende behandlingen hos allergikere ettersom hudbarrieren deres er dårligere og fettsyrene vil være med på å gjenoppbygge denne. I tillegg har fettsyrer en viss kløedempende effekt da de generelt reduserer betennelse i kroppen. Mange hunder synes det også smaker godt.

Prognose

De aller fleste allergiske hunder fungerer bra med rett behandling. Det som ikke må glemmes er at allergi er en livslang sykdom og mange ganger er det avgjørende med et tett samarbeid og bra dialog med den behandlende veterinæren for at hunden skal få best mulig resultat av behandlingen.

Dyreeieren sitt ansvar er å følge planen som er gitt av veterinæren, samt alltid søke hjelp om symptomene forverres eller kløen ikke lindres tilstrekkelig.

 

Redigert av veterinær i AniCura, januar 2023

Contact a veterinarian

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.