Dårlig pelskvalitet hos hund

Matt, tynn eller flassete pels kan ha mange forskjellige årsaker. Hvis hundens hud og pels plutselig forandrer kvalitet, kan det være en indikasjon på en underliggende sykdomstilstand.

Pelskvaliteten påvirkes av mange faktorer som sesong, fôring, kjønnshormoner og andre hormoner. Unge individer som ikke har nådd seksuell modenhet har valpepels, og endring av pelskvalitet er en vanlig, men ufarlig bivirkning av kastrering. En voksen hund som spiser fullfôr, får vanligvis i seg alle næringsstoffene de trenger, og nedsatt pelskvalitet indikerer derfor sjelden mangelfull ernæring. På den andre siden kan en hund med fôrallergi ha problemer med hud og pels, det samme gjelder for hunder med atopi (allergi mot luftbårne allergener).

En frisk hund har sjelden store mengder med flass. Tilstand med økt flassing kan være en infeksjon med midd og seborré. Ved seborré kan hunden også ha unormalt tørr eller unormalt fet hud, og den er også mer utsatt for hudinfeksjoner. I omtrent en femtedel av hundene med seborré, er tilstanden medfødt, men de fleste har en underliggende hudsykdom.

Uttynning av pelsen kan være et tegn på en hormonell ubalanse. Symmetrisk hårtap kan sees ved redusert funksjon i skjoldbruskkjertelen og ved Cushings sykdom. Selv ubalanse i kjønnskjertlene (eggstokkene eller testiklene) kan være forbundet med hårtap eller andre pelsendringer.

Hudinfeksjoner kan forårsake pelsendringer. Disse inkluderer, demodikose (hårsekkmidd), våteksem, ringorm og bakterie- eller soppinfeksjoner.

Når bør man oppsøke veterinær

  • Hvis hunden har ubehag forbundet med kløe eller infeksjon i huden
  • Hvis hunden har økt flassproduksjon
  • Hvis pelsen plutselig endrer seg hos en voksen hund
  • Hvis hunden samtidig har andre symptomer, som økt tørste, tretthet, sløvhet, endringer i løpetid eller en kul i en testikkel.

Redigert av veterinær i Anicura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.