Cushings syndrom hos hund

Cushing er en ganske sjelden hormonsykdom som i hovedsak rammer middelaldrende til eldre hunder. En hund som har Cushings syndrom, eller hyperadrenokortisisme, har unormalt høye nivåer av stresshormonet kortisol.

Symptomer

De vanligste symptomene er at hunden får økt drikkelyst og må tisse oftere. Hunden blir mer sulten enn tidligere, og kan få slapp og stor buk. De legger ofte på seg, kan bli slappere enn før og pese mye. De kan også få hud- og pelsforandringer. 

Diagnose

Det finnes ikke en enkel test for å finne ut om hunden har Cushings syndrom, og symptomene er de samme som ved flere andre sykdommer. Man kan få mistanke ut fra symptomer sammen med resultater på blodprøve og urinprøve. Deretter må man gå videre med spesifikke tester for å finne ut om hunden har Cushing.

Behandling

Behandling avhenger av årsaken til at hunden har utviklet Cushings syndrom. Oftest prøver man med medisinsk behandling. Det finnes tabletter som reduserer kortisol-nivået, og mange fungerer bra på dette med tett oppfølging av dosering.

Dersom årsaken er en godartet svulst på hypofysen (i hjernen), kan operasjon også være aktuelt.

Prognose

Om sykdommen ikke behandles kan det gradvis bli mer alvorlig og gi komplikasjoner. Medisinsk behandling er stort sett effektivt, og ofte ser man rask forbedring av symptomer. Ved riktig dosering og god oppfølging kan hunden leve lenge med god livskvalitet.

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.