Lær valpen din å reise med bil

Mange hunder elsker å være med på tur i bilen. Bilen er en magisk transport til turer i skogen, til havet, til bestemors hus, til venner, til trening og flere andre spennende steder. De hopper ivrig inn i bilen og kan nesten ikke vente med å kjøre av gårde. For noen hunder, derimot, er bilen skummel. Den er bråkete og lukter rart, det er en transport til veterinæren, og noen hunder blir bilsyke og veldig stresset i bilen.

Dersom du har en valp som begynner å pese, sikle eller til og med kaste opp, er det viktig å ta det på alvor. Mange valper kan bli alvorlig bilsyke, men det finnes gode hjelpemidler. Noe som kan være mer utfordrende, er å forandre de negative følelsene knyttet til bilen, etter at den vonde følelsen har satt seg. Kun noen få dårlige erfaringer kan føre til at hunden kan utvikle en stressende reaksjon så snart den kommer inn i bilen. Dette kan være utfordrende å endre i fremtiden.  

Å ha en hund som liker å reise med bil gjør ting mye lettere, og det blir enklere å reise ut på spennende eventyr sammen. Avhengig av bilen og valpens størrelse er det ulike alternativer for å sikre en trygg og god reise. Et solid bilbur er det tryggeste valget, men seler spesialdesignet for hunder kan være gode alternativer. Forsikre deg om at utstyret er kollisjonstestet, og følger norske lover og regler.   

Reisesyke hos hund 

Dersom valpen din viser tegn til uro og reisesyke, er det viktig å ta tak i dette. Det finnes reseptbelagte medisiner mot reisesyke som er godkjent for hunder ned til 16 ukers alder. Kontakt din veterinær for mer informasjon om dette.  

Sørg for at valpen ikke er sulten eller veldig mett når den skal reise med bil, hold et kjølig klima i bilen, og forsøk å kjøre så forsiktig som mulig. Noen valper kan være tryggere i bil når det er mørkt – forsøk gjerne med et teppe som dekker buret for å oppnå dette.  

«Berør og snu» leken 

Dersom valpen din er redd for bilen, sørg for å ha god tid når dere trener. Start på parkeringsplassen og belønn valpen med godbiter og leker når valpen ser mot bilen. Ikke forsøk å lokke valpen med godbiter, og ikke forsøk å overbevise valpen om å se mot bilen. Husk at det er valpen som bestemmer fremgangen sin, ikke du. Kast også godbiter bort fra bilen, slik at valpen vet at du ikke forsøker å lokke henne. Belønn henne deretter når hun snur seg tilbake og ser mot bilen.  

Lek «berør og snu» leken: hopp opp med fremlabbene på bilen – hjulet, døren eller en annen passende del av bilen – kast deretter en godbit i motsatt retning. Når valpen er komfortabel med dette, kan dere avansere til å hoppe inn i bilen og ut igjen. Dersom valpen er for liten til å hoppe inn i bilen, hjelp den med en krakk eller noe som den kan klatre på. Det er viktig at hunden hopper inn og ut av seg selv, da det er slik man bygger selvtillit og optimisme hos hunden.  

«Knask og fri» leken 

Når hunden gjerne vil gå inn og ut av bilen, la henne gå inn, gi en godbit, og fri hunden ved å si «ut» eller tilsvarende, mens du kaster en godbit ut på bakken. Sørg for at hun tar imot godbiten like velvillig inni bilen som utenfor. Etter noen få repetisjoner – gi to eller flere godbiter før du frir hunden og lar henne hoppe ut av bilen. Forsøk også å gjøre håndbevegelsen mindre, si først «ut» og deretter beveg hånden slik at hunden får en forståelse for ordet. Når valpen lærer at dette er signalet for å hoppe ut, trenger du ikke å si «bli» eller å streve med en hund som kan hoppe ut i trafikken i stedet for å vente på frisignalet.  

Neste trinn inkluderer å gi godbiter med en pause i midten, slik som dette: hunden hopper inn, får en godbit. Vent deretter noen sekunder, gi en ny godbit. Deretter en ny, kort pause før du gir frisignalet. På denne måten bygger du varighet.  

Begynn å lukke døren 

Når valpen kan hoppe inn i bilen, og bli værende der for flere godbiter med korte pauser mellom, kan du begynne å lukke døren. Dersom hunden er i bur, start med å lukke burdøren. Gjør det samme som du gjorde for å bygge varighet, men med burdøren lukket. Hvis hunden ikke er i bur er det litt vanskeligere, men da kan du ha en hjelper som gir godbiter til hunden når døren er lukket, eller du kan ha et åpent vindu og gi godbiter gjennom vinduet.  

Avanser deretter til å lukke både burdør og bildør, bruk de samme trinnene som tidligere, før du går rundt bilen og setter deg inn. Gå deretter ut igjen av bilen og slipp valpen ut av bilen. Neste trinn er å slå på motoren og gjenta trinnene. Kjør deretter en liten tur, kanskje bare 20 meter. Øk lengden på turen sakte og gradvis.  

Dette er en sakte prosess og kan ta flere uker eller lenger dersom valpen allerede har vanskelige følelser ved reise med bil. Ta det rolig, jobb i veldig korte omganger (få minutter), og viktigst av alt – sørg for at valpen har det bra og er komfortabel hele veien. Dersom hun sikler, peser, piper eller klynker, har du gått for fort frem.  

Øvelsesturer versus nødvendige turer  

Dersom du har behov for å reise i bil med valpen din mens hun fortsatt er i tilvenningsfasen, gjør turen så annerledes som mulig fra øvelsesturene. Flytt bilen til et annet sted enn hvor dere trener, bruk annet utstyr – bånd, sele, gjerne annen bil, og viktigst av alt, ikke gi valpen mulighet til å velge, slik som når dere trener sammen. Dersom valpen er liten nok, bær henne gjerne med deg og plasser henne i bilen. Vær rolig, ikke kjeft eller vær streng, men tilby en trygg havn for valpen. Ikke bland trening inn i denne situasjonen, hold situasjonene adskilt, for at treningen skal være vellykket. Dersom du kan unngå å ta med deg valpen i bilen frem til dere er ferdig å trene, er dette best, men er ikke alltid mulig.  

Har du spørsmål om å kjøre bil med din hund?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.