Vi har fått ny hjemmeside

Vi håper du liker den. Med alle store systemendringer kan det komme litt rusk i maskineriet, og vi beklager på forhånd om en knapp ikke virker eller det skulle stå hund i stedet for katt et sted eller to. Vi lover at om du kommer til oss på klinikkene kan vi forskjell på hund og katt!

Addisons sykdom hos hund

Ved Addisons sykdom er kroppens produksjon av såkalte kortikosteroider nedsatt. Sykdommen gir i første omgang vage symptomer som sløvhet, dårlig apetitt og diaré, men det finnes også en akutt og livstruende variant som kalles en addisonkrise.

Mange funksjoner i kroppen er avhengige av steroider. Binyrene er organer som produserer både mineralkortikosteroider og glukokortikosteroider (blant annet kortisol = kroppens egen variant av kortison). Av ulike grunner kan denne produksjonen påvirkes eller forhindres og dyret kan få forskjellige symptomer.

Årsaker

Den vanligste typen av Addisons sykdom er forårsaket av immunforsvaret selv. Immunforsvaret begynner å angripe eget vev (i dette tilfellet binyrebarken) som dermed blir ødelagt og først svekker produksjon av steroider for så å stoppe helt opp. Denne varianten ser man oftere blant visse raser og det mistenkes å være arvelig betinget. Eksempler på slike raser er portugisisk vannhund, puddel, west highland white terrier, bearded collie, softcoated wheaten terrier, retriever, rottweiler, leonberger, grand danois, chinese crested med flere. Andre årsaker som kan forstyrre binyrebarken og dermed steroidproduksjonen, er svulster og blødninger. Årsaken til problemet kan også finnes utenfor binyrene. Et eksempel på dette er når signalene fra hjernen som styrer hormonproduksjonen i binyrene er svake eller uteblir.

Symptomer

Dyr som har Addisons sykdom kan ha nokså lite spesifikke symptomer som sløvhet, svakhet, oppkast og diare. De kan også ha dårlig appetitt, miste vekt og ha unormale blodverdier.

Det finnes også en mer akutt form av sykdommen som kalles addisonkrise. Dyret havner da i en livstruende tilstand med symptomer som lavt blodtrykk, sjokk, kraftig dehydrering, forstyrrelser i hjerterytmen, magesmerter og forhøyede nyreverdier.

Sykdommer som i noen grad kan likne på Addisons sykdom er nyresvikt, magetarmsykdommer, betent bukspyttkjertel og leversykdom.

Diagnose

En hund med akutt Addisonkrise bør snarest tas til veterinær for akutt behandling fordi tilstanden kan være livstruende.

Hunder med ”vagere” og lite spesifikke symptomer utredes ofte for Addison som en del av en større utredning av for eksempel en hund med mageproblemer.

Blodprøver tas for å undersøke eventuelle elektrolytt-forstyrrelser, forhøyede nyreverdier og antallet røde blodlegemer. Hundene kan også ha lavt blodsukker. En spesifikk test for å diagnostisere Addison er en såkalt ACTH-stimulering. ACTH er det hormonet som gir signalet fra hypofysen til binyrene om å produsere mer steroider. Om binyrevevet er ødelagt for eksempel på grunn av immunsykdom kan vi måle en dårlig eller helt uteblitt respons på ACTH-stimuleringen.

Behandling

Behandling ved en akutt krise er først og fremst store mengder væske direkte i blodet. På denne måten korrigere man både den kraftige dehydreringen og elektrolytt-forstyrrelsene. Kortison gis også med dette formålet. Har man store endringer i pH-verdiene i blodet eller alvorlige elektrolytt-forstyrrelser, kan man bli tvunget mer spesifikt til å gå inn for å korrigere dette. Behandlingen på lenger sikt er livslang og består av tabletter som inneholder både mineral- og glukokortikosteroider. Hunder som blir behandlet for Addison kan leve et godt liv, men kan være noe mer følsomme for stress. Kortison kan da gis ekstra i en begrenset periode. Hundene bør innledningsvis komme på jevnlige, hyppige kontroller av sin behandling, men når alt har stabilisert seg holder det med noen ganger i året.

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.