Addisons sykdom hos hund

Ved Addisons sykdom er kroppens produksjon av såkalte kortikosteroider nedsatt. Sykdommen gir i første omgang vage symptomer som sløvhet, dårlig appetitt og diaré, men det finnes også en akutt og livstruende variant som kalles addisonkrise.

Mange funksjoner i kroppen er avhengige av kortikosteroider. Binyrene er organer som produserer både mineralkortikosteroider og glukokortikosteroider (blant annet kortisol = kroppens egen variant av kortison). Av ulike grunner kan denne produksjonen påvirkes eller forhindres, og dyret kan få flere ulike symptomer.

Årsaker

Den vanligste typen av Addisons sykdom er forårsaket av immunforsvaret selv. Immunforsvaret begynner å angripe eget vev (i dette tilfellet binyrebarken), som dermed blir ødelag. Først svekkes produksjon av kortikosteroider, før produksjonen stopper helt opp. Denne varianten ser man oftere blant visse raser og den mistenkes å være arvelig betinget. Eksempler på slike raser er portugisisk vannhund, puddel, west highland white terrier, bearded collie, softcoated wheaten terrier, retriever, rottweiler, leonberger, grand danois, chinese crested med flere. Andre årsaker som kan forstyrre binyrebarken og dermed kortikosteroidproduksjonen, er svulster og blødninger. Årsaken til problemet kan også finnes utenfor binyrene. Et eksempel på dette er når signalene fra hjernen som styrer hormonproduksjonen i binyrene er svake eller uteblir.

Symptomer

Dyr som har Addisons sykdom kan ha nokså lite spesifikke symptomer som sløvhet, svakhet, oppkast og diare. De kan også ha dårlig appetitt, miste vekt og ha unormale blodverdier.

Det finnes også en mer akutt form av sykdommen som kalles addisonkrise. Dyret havner da i en livstruende tilstand med symptomer som lavt blodtrykk, sjokk, kraftig dehydrering, forstyrrelser i hjerterytmen, magesmerter og forhøyede nyreverdier.

Sykdommer som i noen grad kan likne på Addisons sykdom er nyresvikt, magetarmsykdommer, betent bukspyttkjertel og leversykdom.

Diagnose

En hund med akutt Addisonkrise bør snarest tas til veterinær for akutt behandling fordi tilstanden kan være livstruende.

Hunder med ”vagere” og lite spesifikke symptomer utredes ofte for Addison som en del av en større utredning, for eksempel utredning av  en hund med mageproblemer.

Blodprøver tas for å undersøke eventuelle elektrolytt-forstyrrelser, forhøyede nyreverdier og antallet røde blodlegemer. Hundene kan også ha lavt blodsukker. En spesifikk test for å diagnostisere Addison er en såkalt ACTH-stimulering. ACTH er det hormonet som gir signalet fra hypofysen til binyrene om å produsere mer steroider. Om binyrevevet er ødelagt for eksempel på grunn av immunsykdom kan vi måle en dårlig eller helt uteblitt respons på ACTH-stimuleringen.

Behandling

Behandling ved en akutt krise er først og fremst store mengder væske direkte i blodet. På denne måten korrigerer man både den kraftige dehydreringen og elektrolytt-forstyrrelsene. Kortison gis også med dette formålet. Har man store endringer i pH-verdiene i blodet eller alvorlige elektrolytt-forstyrrelser, kan man bli tvunget til å gå inn for å korrigere dette mer spesifikt. Behandlingen på lenger sikt er livslang og består av tabletter som inneholder både mineral- og glukokortikosteroider, eller injeksjoner med mineralokortikoider. Hunder som blir behandlet for Addison kan leve et godt liv, men kan være noe mer følsomme for stress. Kortison kan da gis ekstra i en begrenset periode. Hundene bør innledningsvis komme på jevnlige, hyppige kontroller av sin behandling, men når alt har stabilisert seg holder det med noen ganger i året.

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023. 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.