Trenger hunden min klær?

Høsten er kommet, og med den kommer kaldere vær og mye nedbør i store deler av landet. Hundene har en naturlig pelskåpe, men det er ikke alltid nok. Enkelte raser fryser lettere enn andre. Dersom det blir riktig kaldt har de fleste hunder behov for bekledning dersom de skal være lenge ute i kulden. Slik kler du på din firbente venn.

Skrevet av
Sasja Rygg

De fleste hunderaser som ikke har ekstra tykk vinterpels med god underpels, trenger bekledning i kaldt eller vått vær. Med mindre du har en tykkpelset turkamerat, for eksempel en husky, en malamut eller en berner sennenhund, gjelder det altså å gi den litt ekstra omtanke i kulda.

 

Hvorfor skal jeg kle på hunden min?

Det er ubehagelig og potensielt farlig å fryse, dette gjelder også de firbeinte. Dessuten kan kulde føre til skader, slik som forfrysninger. Kald muskulatur er også lettere utsatt for skader, så om det er ekstra kaldt er det viktig å holde de store muskelgruppene varme med et dekken, selv på aktive hunder. Valper har også dårligere evne til å regulere temperaturen, så det er viktig at man beskytter dem mot været.

Tegn på at hunden fryser kan være at den står og tripper og skjelver. Det er også noen raser hvor skjelving er relativt vanlig, som hos whippeter, men det er ellers et tydelig signal om at det er for kaldt.

Forfrysninger på ører, haletipp, nese og pung er det vanligste. Men også potene er utsatte i kulden. Små snøklumper og småstein kan sette seg fast i potene, veisalt kan gi såre og smertefulle poter, og slikking kan gjøre vondt verre.

Klær til hund – tenk praktisk, ikke søtt!

Det er populært med klær til hunder, og du finner et stort utvalg i nettbutikker og dyrebutikker. Det som er fint og søtt er ikke alltid like praktisk. Mange eiere tror hunden vil være godt beskyttet i en strikket, søt drakt. Hjemmestrikket genser er helt fint i riktig vær, altså når det er iskaldt og tørt. 

Det er oftest bedre å velge et dekken/klær som tåler både regn, vind og snø, og som samtidig holder på varmen. Et vått dekken inn mot kroppen gjør vondt verre.

Det er mange meninger om bekledning til dyr der ute, og en del av kleskolleksjonen er jo helt klart til pynt.

Når hunder bruker klær av praktiske årsaker, oppveier fordelene for  ulempene, men hunder bør ikke kles ut for moro skyld. Hunder bruker flere metoder enn knurring og logring for å kommunisere med hverandre, og når hunden har på klær, mister den litt av språket sitt. Man fratar dem muligheten til å bruke hele repertoaret sitt til å snakke med andre hunder.

Det er viktig at klærne passer hundens kroppsform slik at ikke seler og beltespenner gnager og lager sår. Det kan være en god idè å ta med hunden for å prøve på klærne, samt få gode råd hos en butikk eller klinikk.

Teppe med på tur

Hannhunder kan lett få frostskader på kjønnsorganet når det er kaldt ute. Små hunder er spesielt utsatt i vinterkulden. Eiere av små hunder eller hunder med korte ben – for eksempel dachshunder, pomeranian og corgier – må derfor være ekstra påpasselige. Slike skader kan lett unngås ved å ta med et varmt teppe på turen. Dersom turen blir i lengste laget kan du ta en pause. Da kan hunden varme seg selv og understellet på teppet.

Sokker og "sko"

Snøsokker kan være praktiske i snøen, men om det er salt på veiene for eksempel, kan det være bedre med vanntette sokker. Det finnes mange varianter, og noen er relativt stramme for å ikke falle av på tur. Pass på å fjerne disse når dere kommer hjem, slik at det ikke blir for dårlig blodsirkulasjon til potene. En god potesalve kan også være et alternativ når det er salt på veiene. 

Finn en klinikk nær deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.