Hvilket fôr skal jeg velge til mitt kjæledyr?

Å navigere gjennom jungelen av hunde- og kattefôr kan være en utfordring selv for de mest erfarne dyreeiere. Det finnes mange forskjellige tørrfôr, boksemat, frossent fôr mm., og det kan være vanskelig å finne det riktige fôret til nettopp ditt kjæledyrs behov. Hvordan kan du være sikker på at din pelskling får det den trenger?

Ernæring og kosthold er viktige faktorer for å opprettholde god helse og forebygge sykdomstilstander hos kjæledyrene våre. En balansert diett som er tilpasset livsstadium eller den enkeltes behov vil støtte opp om dyrets sunnhet og helse. 

En god start er å snakke med eksperter på området, og det finner du på din veterinærklinikk. Men smaken er delt, og ikke alt passer for alle. Det er slett ikke sikkert at maten du får anbefalt faller i smak hos ditt dyr, så prøv deg frem mellom de forskjellige fôrene du får anbefalt. Forskjellige produsenter har gjerne tilsvarende fôr som har variasjoner på smak. Kvalitetsfôrene som selges fos veterinær har alltid smaksgaranti. 

Å velge fôr til katten

I stedet for å peke deg mot spesielle merker eller typer fôr, ønsker vi heller å belyse noen av de viktigste tingene du bør tenke på.

Siden katten er et rovdyr som i naturen får sin naturlige næring gjennom proteiner og fett, har den svært lite behov for karbohydrater. Noen katter liker også å spise mat med variert smak, så forsøk gjerne å gi katten din en kombinasjon av tørr- og våtfôr.

Du må ikke gi vegetardiett til din katt. Plantebaserte dietter mangler blant annet aminosyren taurin som er essensiell for katten. Mangel på taurin kan i verste fall gjøre katten blind eller gi den hjertesykdom.

Katter er som regel dårlige til å drikke, så du bør alltid ha rikelig, friskt vann tilgjengelig, særlig om den spiser mye tørrfôr. Laktoseintoleranse er også ganske vanlig blant katter, så unngå produkter med kumelk.

Ta deg tid til å finne ut hvordan katten din liker å spise. Noen katter spiser litt og litt gjennom hele dagen, men mens andre trenger å bli servert små og hyppige porsjoner for ikke å overspise. Det er svært viktig at katten ikke går sulten over lengre tid (dager), siden raskt vekttap kan gi skader på leveren til katten.

Det er lett å overfôre en katt. Om du gir f.eks. ti gram for mye hver dag, doserer du til en katt som veier en hel kilo mer enn katten din gjør. For en vanlig 4-kilos katt, tilsvarer dette 25% av kroppsvekten. Dette blir det fort overvekt av. Det er derfor en god idé å bruke en kjøkkenvekt for å veie opp dagsrasjonen, og så legge opp porsjoner som familien kan mate fra. Og husk, det gjelder hele familien - inkludert Mormor! 

Å velge fôr til hunden

Din hunds næringsbehov kommer an på hundens størrelse, alder, rase og aktivitetsnivå. Disse faktorene bestemmer også hvilket fôr som er mest egnet. Eventuelle allergier må selvsagt også tas hensyn til.

Den riktige mengden av et balansert fôr inneholder alle næringsstoffene din hund trenger. Proteiner, fett, mineraler og vitaminer. Balanserte fôr finnes som tørrfôr, våtfôr eller ferskfôr, finn det som passer din pelskling best!

Uansett hvilket fôr du velger, er det beste å fôre på et visst tidspunkt og ikke la maten stå fremme hele dagen. Mens katter liker å småspise hele dagen, vil de fleste hunder kaste i seg det de får servert på kort tid. Derfor er det fornuftig å dosere riktig i forhold til hundens vekt og aktivitetsnivå.

Fôr som forebyggende behandling

Man tenker kanskje ikke alltid at kosthold kan betegnes som forebyggende behandling, eller at det kan beskytte mot sykdommer, men en balansert diett kan faktisk være nøkkelen til en sunn og frisk hund eller katt. Fôring kan for eksempel forebygge urinveisproblemer, tannsykdom, hud- eller pelsproblemer. I tillegg er selvfølgelig et korrekt balansert kosthold viktig for å ivareta normale biologiske prosesser, som et velfungerende immunforsvar eller en sunn mage- og tarmkanal.

Fôring etter livsstadier eller spesielle behov

Livsstadier

Dersom man har et kjæledyr som ikke har kjente helseproblemer, bør man i hovedsak rette kostholdet etter dyrets alder, størrelse og aktivitetsnivå. Det er nemlig store forskjeller mellom behovene til en meget aktiv ung hund, og en eldre hund med et lavt til moderat nivå av aktivitet. Valper og kattunger i vekst, eller en diegivende tispe vil også ha spesialbehov, som man må tilrettelegge for. Valper har eksempelvis et høyere behov for kalsium og fosfor enn en ferdig utvokst hund, og både for lite, eller for mye kalsium kan føre til alvorlige skjelettlidelser på sikt.

Vektreduksjon

Vi ser i økende grad at dyrene våre utvikler livsstilssykdommer som overvekt og fedme. Dette kan igjen forårsake følgesykdommer som leddlidelser og diabetes. Vi anbefaler regelmessig veiing og helsekontroller for å følge med på vekt og hold av dyrene. Stikk gjerne innom kun for å sjekke vekten. Vi har spesialtilpassede fôrtyper for vektreduksjon, som vil kunne hjelpe både med å regulere appetitt og forbrenning mens dyret går ned i vekt. En annen faktor som man lett glemmer å ta hensyn til ved vektkontroll er godbiter. Mange hunder får godbiter eller menneskemat som kanskje kan virke ubetydelige, men som har stor innvirkning på energiinntaket.

Gir man 30 g ost til en hund på 10 kg, tilsvarer det at et menneske spiser en og en halv hamburger.

Gir man de samme 30 g ost til en katt på 5 kg, tilsvarer det at et menneske spiser to og en halv hamburger.

Man kan heller gi godbiter med redusert kaloriinnhold, men også her må man huske måtehold. 

Sykdom

Det finnes mange sykdomstilstander som kan reguleres og påvirkes av kosthold. Eksempler på dette kan være lever- eller nyrelidelser, allergi, urinveisproblemer og leddsykdom. Spesialtilpassede fôr til sykdomstilstander kan kun kjøpes hos veterinær, da det er viktig med korrekt informasjon og eventuell diagnostikk i forkant.

La oss hjelpe deg!

Akkurat som når det gjelder maten vi spiser – vi får det vi betaler for når det kommer til produkter og ingredienser. Mange av de billige fôrtypene man får kjøpt på supermarkeder, inneholder mye fyllstoff og lite næring per enhet, og hunden vil trenge mer mat for å få i seg det den trenger. Om du trenger hjelp eller har spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Du finner din nærmeste AniCura-butikk her.

Redigert av veterinær i AniCura april 2023

Ta kontakt med veterinær

La oss snakke om tenner!

Mange dyreeiere tror at vennen deres har en sunn og frisk munn, men de tar feil. Faktisk har 80 % av alle voksne hunder og katter problemer med tannhelsen, men det kan være vanskelig å vurdere for dyreeieren selv. Vi er her for å hjelpe vennen din med å få et sunnere smil!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.