Hvordan blir jeg kvitt lopper på hund og katt?

Både hunder og katter kan få både lopper. Disse små blodsugende parasittene kan gi både kløe og hudirritasjon, samt hårtap hos dyret ditt. Her får du vite hvordan du skal kvitte deg med skadedyrene!

Hva er en loppe?

Lopper er en type insekt som er mellom to og seks millimeter stort. De er parasitter, det betyr at de bruker og spiser av et annet dyr uten at det andre dyret dør. Lopper trenger blod fra et annet dyr for å kunne reprodusere. Så fort en loppe kommer i kontakt med et nytt «vertsdyr» finner det fort vei gjennom pelsen og ned til huden for å suge blod. De har ikke vinger, men kraftige bakbein som gjør at de kan hoppe fra et dyr til et annet.

Loppene kommer nesten utelukkende fra dyrets omgivelser. Både katter og hunder kan få med seg lopper hjem fra fugl, rotter eller pinnsvin, eller steder de snuser rundt der et annet dyr har vært. Mange av denne typen lopper kan ikke tilpasse seg et liv innendørs, og er avhengige av sin opprinnelige vert (de er artsspesifikke), så de kan være relativt lette å bli kvitt.  

Et unntak til denne regelen er katteloppen som, navnet til tross, kan leve fint på både hunder og mennesker. Dette lille, brune insektet kan leve lenge utenfor sitt opprinnelige vertsdyr. Derfor trengs en stor rengjøringsjobb om du har fått kattelopper på ditt dyr. Møbler og tepper er for eksempel steder hvor loppene kan legge egg, og disse kan overleve i opptil 12 måneder under riktige temperatur- og fuktighetsforhold. I riktige omgivelser kan et par lopper reprodusere og bli til 5000 lopper på tre uker! Kattelopper er foreløpig ikke et problem her i Norge. Det har blitt rapportert tilfeller av kattelopper i Sør-Norge. I Europa, helt opp til Danmark, er kattelopper svært vanlig. 

Hvordan vet jeg om mitt dyr har lopper?  

Et vanlig tegn er kløe. Klør hunden eller katten mer enn vanlig bør dette sjekkes. Det kan være mange ting som gir dette symptomet! Om ditt dyr i tillegg er allergisk mot loppens spytt, kan det få et enda mer alvorlig problem med kløe. Loppene i seg selv kan være vanskelige å finne i pelsen, men om du ser nøye på huden til dyret ditt, kan du se hudirritasjon på stedene det er blitt bitt. Ser du dette, er det lurt å kontakte din veterinær.

Hvordan blir jeg kvitt dem?

Dyret må få medisiner, disse får du resept på fra veterinæren. Har du flere dyr, må alle behandles samtidig! Vanligvis vil bare 5% av loppene du “har fått i hus” være på dyret ditt. Og de resterende 95%? De er hjemme hos deg! I sengen dyret ligger i (i sofaen?), i tepper og så videre. En grundig rengjøring må til. Støvsuge over alt. Vask alt du har av sengetøy, tepper og løse tekstiler. Gjerne flere ganger. Det er litt av en jobb å bli kvitt kattelopper, men til gjengjeld vil hjemmet ditt skinne!

 

Redigert av veterinær AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.