Hvordan trene hunden for å gå til veterinær?

Uansett hvor mye din hund misliker å dra til veterinæren, kommer det et tidspunkt når dere bare må dra. Da er det godt å være så forberedt som mulig. Her er noen øvelser dere kan gjøre hjemme.

Det viktigste er å forberede hunden din på situasjoner som ligner på de som oppstår hos veterinæren. For eksempel å legge hunden ned på siden, ta på potene, undersøke munnhule og tenner, øyne og ører, løfte halen og ta temperaturen.

Når du trener på denne typen håndtering hjelper du hunden med å få en følelse av kontroll. Om du begynner tidlig, helst mens hunden er valp, vil hunden trolig ikke ha noen som helst problemer med at en fremmed veterinær kikker den i ørene, løfter på leppen for å sjekke tennene eller tar temperaturen på den. Men ikke gi opp om du har en voksen eller eldre hund – alle kan lære!

Mens du trener, er det viktig at du går frem i et tempo som passer for din hund. Start gjerne med korte treningsøkter mens hunden er rolig og avslappet. Lær deg hundens signaler og øv deg på å bruke dem. For eksempel om hunden din prøver å gå bort og snur hodet vekk når du prøver å undersøke tennene, har du kanskje gått frem for raskt og må ta mindre steg. Begynn heller med bare å ta på leppen noen ganger, senere løfter du den, etter noen ganger med løfting fører du kanskje fingrene frem og tilbake over tennene. Etter en del øvingsrunder får du kanskje holde både over- og underleppen fra hverandre og se på tennene hele veien bakover til jekslene. Som med all annen trening er det viktig å gå frem forsiktig og metodisk, og gradvis øke «vanskelighetsgraden». Ikke tren for lenge, et par minutter om gangen er nok. Husk å gi masse ros, kjærlighet og godbiter etterpå. Trening skal være morsomt!

Å gjøre en daglig undersøkelse av hunden hjemme er en fantastisk måte å venne hunden til å bli håndtert. I tillegg gir det deg en mulighet til å oppdage forandringer eller skader tidlig. Start med munn, nese, øyne og ører og jobb deg bakover mens du kjenner gjennom hele kroppen. Pass på å se etter utslett, fargeforandringer eller hevelser i huden og sjekk at pelsen er fri for floker og parasitter. Kjenn nedover beina, over og under potene, og sjekk tredeputene for sprekker eller sår. Det er også lurt å ta temperaturen på hunden en gang iblant – så vet du hva som er normal temperatur for din hund.

Om du trenger flere råd eller tips til trening hjemme, ta kontakt! Vi hjelper deg gjerne.

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.