Som dyrereier er det viktitg å være klar over at det for eldre hunder er ulike sykdommer som kan gi nedsatt livskvalitet. Flere tiltak kan imidlertid forebygge og forsinke utviklingen av slike sykdommer og lidelser. Det anbefales halvårlig til årlig helseundersøkelse hos veterinær hvor følgende undersøkes og kontrolleres. Se AniCuras Seniorundersøkelse video her. 

Tenner

85% av seniorhundene har tannproblemer. Dette kan føre til betennelse i tannkjøttet slik at tennene etter hvert løsner ( periodontitt). Tannstein fjernes i lett narkose. Tennene undersøkes grundig og det tas rutinemessig røntgen av tennene som ser unormale ut, eller der det er dype lommer i tannkjøttet rundt tannen.

Bevegelighet

Stivhet i rygg og ben forekommer ofte hos eldre hunder og skyldes forkalkninger. Hunden bruker tid på å reise seg, den er stiv og må ”gå seg til” etter å ha ligget i ro. Synlige tegn kan være problemer med å gå i trapper eller hoppe inn eller ut av bilen. Forkalkninger kan bli smertefulle. Ved en seniorsjekk undersøkes skjelettet og det tas eventuelt røntgen. Det finnes spesialfôr som hjelper til med å bevare brusken i leddene. Dette kan brukes alene eller sammen med kosttilskudd og smertestillende medisiner for å lindre smertene i leddene og dermed øke livskvalitene til hunden din. Fysioterapi er også fin smertelindring for ømme muskler og ledd.

Vekt

Overvekt kan forverre tilstanden for en hund med forkalkninger, og kan gjøre at skjelettet overbelastes. Overbelastningen kan føre til at det oppstår betennelser i leddene og hunden får smerter. Er hunden overvektig, finnes det slankefôr som reduserer vekten, og lightfôr som hjelper til å holde vekten. Mosjon og aktivitet bidrar til vektreduksjon samtidig som muskulaturen styrkes. I begynnelsen av et slankeprogram kan vanntredemølle være et ypperlig alternativ for å komme i gang med trening og vektreduksjon. Hunden vil bli trent i en tredemølle som er delvis fylt med vann. Dette øker treningseffekten samtidig som ledd og knokler beskyttes mot overbelastning. Ta kontakt med din AniCura-klinikk for mer informasjon.

Nyrefunksjon

Ved helseundersøkelse anbefales det å ta en blodprøve og eventuelt urinprøve som kan avsløre begynnende nyresvikt. Spesielle nyredietter og eventielt annen behandling kan forlenge levetiden hos hunder med kronisk nyresvikt.

Leverfunksjon

Blodprøven kan også avsløre leversykdom tidlig i forløpet. Riktig behandling og tilpasset leverdiett kan forsinke videre utvikling.

 

 

 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.