Tannproblemer hos katt

Tannsykdom er et vanlig problem hos hund og katt. Ca. 80% av alle katter går rundt med en form for tannproblemer, og mange av disse har smerter i munnhulen.

Hvordan utvikles problemene?

Fôrpartikler og bakterier samles langs tannkjøttranden og danner plakk. Om dette ikke fjernes reagerer mineraler i spyttet med plakket og danner tannstein. Tannstein irriterer tannkjøttet og forårsaker tannkjøttbetennelse. Dette fører til lommedannelser mellom tenner og tannkjøtt og fremmer bakteriell vekst i munnhulen. Tilstanden kaller periodontitt og forårsaker løse tenner, tannrotsabcesser, nedbrytning av benvevet rundt tannen og infeksjon. Katter er også utsatte for en annen sykdom som heter tannresorpsjon eller TR. Dette er den samme sykdommen som tidligere ble kalt FORL.

Faktorer som øker forekomsten av tannstein og periodontitt:

 • Alder og dårlig generell helsestatus
 • At katten ikke får tørrfôr eller harde gjenstander å tygge på.
 • Rase, da enkelte rasekatter har tett tannstilling.
 • Slikking, da pels kan sette seg fast mellom tennene.
 • At eier ikke gjør daglige tiltak for å unngå tannsykdommer.

Symptomer på periodontitt:

 • Dårlig ånde
 • Blødninger fra tannkjøttet, rødt og irritert tannkjøtt.
 • Pussdannelse rundt tennene
 • Løse eller manglende tenner.
 • Katten vegrer seg for å åpne munnen/ klorer seg rundt munnen.
 • Manglende apetitt og sleving
 • Katten har problemer med å tygge, eller bruker kun ene siden til å tygge.
 • Agressjon, irritabilitet og depresjon.

Hvordan behandles periodontitt?

Vi deler inn sykdommen i flere stadier, alt ettersom hvor langt den har kommet. Stadium en og to behandles med fjerning av tannstein og polering av tennene i bedøvet tilstand hos dyrlegen, kombinert med forebyggende tiltak i hjemmet. Stadium tre og fire behandles også slik, med ofte må det også tannkjøttkirurgi og tanntrekk til for å rette opp i de verste skadene.

Her kan du se hvordan tannbehandling utføres. 

Behandling av TR

Når katten har fått diagnosen TR, er det tanntrekk som er behandlingen. Dersom røttene til den affiserte tannen er forbenet, vil det være nødvendig å borre vekk kronen på tannen. En katt med TR- diagnose bør følges nøye opp med god tannpuss og hyppige tannrenser for å forebygge eller oppdage eventuelle nye tilfeller av affiserte tenner.

Les mer om TR her.

Behandling av tannfraktur/ brukket tann

Dersom tannens indre pulpa er eksponert, skal det legges en fylling (pulpakapping) eller en rotfylling. Alternativt skal tannen trekkes. Tannfrakturer skal alltid behandles, enten det dreier seg om en melketann eller en blivende tann. En brukket tann som blir stående ubehandlet, vil kunne bli opphav til smerter i mange år fremover.

Her kan du lese mer om skader/frakturer av tenner. 

Etterbehandling og forebygging

Periodontitt er en irreversibel tilstand, så den beste behandlingen er derfor å prøve å forebygge slik at sykdommen aldri utvikles. Det beste forebyggende tiltaket er DAGLIG tannpuss og det finnes spesielt utviklede tannbørster og tannpasta til hunder og katter, eller man kan bruke et tannskyllemiddel.

Her kan du se en video om hvordan man utfører tannpuss. 

Flere av de store fôrprodusentene har egne fôr som er laget med tanke på forebyggelse av tannstein. Spør oss gjerne om hvilket fôr som passer din katt! Det finnes også egne tyggebein eller tyggeflak som til en viss grad kan veie opp for daglig tannpuss, men ikke alle er av like god kvalitet. Spør din veterinær eller dyrepleier om råd. 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.